Osteoartrita genunchiului, terapia hormonală ajută

Dana Lascu |
Data publicării:
Bolile reumatice
Bolile reumatice

Există o dezbatere intensă cu privire la relația dintre osteoartrita genunchiului și terapia hormonală (HT), cu studii la scară mică, ce oferă rezultate mixte. Un nou studiu pe scară largă din Coreea arată, însă, că femeile care au primit HT au avut o prevalență semnificativ mai mică a osteoartritei genunchiului comparativ cu femeile care nu au luat hormoni. 

Osteoartrita este cea mai frecventă afecțiune musculo-scheletică la persoanele în vârstă și este principala cauză a durerii și a dizabilității fizice. Cauzată de modificări degenerative ale articulațiilor, aceasta afectează mai mult femeile decât bărbații, iar incidența este deosebit de ridicată după menopauză. Deoarece estrogenul are un efect antiinflamator la concentrații mari, s-a emis ipoteza că modificările hormonale la femei, în special scăderea nivelurilor de estrogen, pot duce la o creștere a osteoartritei după menopauză.

Deoarece genunchiul are articulația cel mai frecvent afectată, osteoartrita genunchiului a fost punctul central al unui număr de studii privind eficacitatea terapiei hormonale (HT). Cele mai frecvente tratamente pentru osteoartrita genunchiului includ intervenții chirurgicale sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ambele fiind asociate cu riscuri cum ar fi complicații chirurgicale sau tulburări gastro-intestinale.

Terapia hormonală ajută la prevenirea bolii

Mai multe studii mici au arătat că HT nu numai că reduce modificările histologice ale cartilajului implicat în osteoartrită, dar, de asemenea, reduce durerea cronică. Până în prezent, însă, niciun studiu la scară larga nu examinase osteoartrita simptomatica a genunchiului și HT.

Acest ultim studiu din Coreea se bazează pe date de la aproape 4.800 de femei aflate în postmenopauză. Cercetătorii au concluzionat că prevalența osteoartritei genunchiului a fost semnificativ mai mică la participanții care utilizează HT decât cei care nu luau hormoni. Autorii au remarcat, totuși, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru ajustarea altor variabile, cum ar fi vârsta și indicele de masă corporală.

Rezultatele studiului sunt publicate online în Menopause, revista Societății Americane de Menopauză (NAMS).

„Foștii și actualii utilizatori de terapie hormonală au avut o prevalență mai mică de osteoartrita articulației genunchi, sugerând că terapia hormonală poate fi protectivă împotriva acesteia", spune Dr. JoAnn Pinkerton, director executiv al Societății Americane de Menopauză (The North American Menopause Society, NAMS). „Acest studiu sugerează că estrogenul luat la menopauză poate inhiba deteriorarea cartilajului și reduce deteriorarea genunchiului văzută la radiografie", arată aceasta, într-un material dat publicității de NAMS.

Studiul coreean poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel