Urmărește dezbaterea live

Pacienți, boli: de ce fel de schimbare e nevoie în sănătate?

Adisa Codruț |
Data publicării:
consultatie medicala
consultatie medicala

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, medicul Vasile Cepoi, a declarat, într-o dezbatere, că e nevoie de o schimbare de comportament a practicienilor şi decidenţilor din sănătate.

„Acest concept de asistenţă medicală centrată pe pacient nu este încă foarte cunoscut. Orice profesionist o să spună "Cum adică centrat pe pacient? Dar eu ce tratez? Paturi? Scaune? Pacientul îl tratez!". De fapt, asistenţa medicală centrată pe pacient înseamnă că bolnavul este foarte bine informat cu privire la problemele sale de sănătate, la soluţiile de diagnostic şi tratament pe care profesionistul le propune şi participă direct la îngrijirea sănătăţii sale şi la prevenirea evenimentelor nedorite, la prevenirea aşa numitor efecte adverse asociate asistenţei medicale prin faptul că el îşi cunoaşte boala mai bine decât medicul", a declarat joi, 18 aprilie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, la o dezbatere organizată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, citat de Agerpres.

Acesta sublinia că pacientul ştie mai bine cum se manifestă în cazul său, nu că ar avea cunoştinţe mai bune decât medicul.

„Pacientul trebuie să înţeleagă orice manifestare care chiar dacă este neplăcută poate să aibă semnificaţie pozitivă sau, dimpotrivă, o semnificaţie negativă, şi trebuie să atenţioneze medicul asupra bolii sale. Asta înseamnă participarea pacientului la luarea deciziei şi asistenţa medicală centrată pe pacient. Adică pacientul a înţeles foarte bine recomandările care i s-au făcut, ce se întâmplă dacă le respectă, ce se întâmplă dacă nu le respectă, iar medicul s-a convins că pacientul a înţeles ceea ce i s-a spus", a mai precizat medicul Vasile Cepoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel