Pacienți intubați: pot fi sau nu externați, la solicitarea familiei. Răspunsul unui avocat

DCMedical Team / 23 mai 2021 / 13:53
Pacient intubat     Foto: pixabay.com
Pacient intubat Foto: pixabay.com

Întrebarea unui medic pe o rețea de socializare se referă la posibilitatea de a externa un pacient intubat, la solicitarea familiei. Iată ce răspuns a primit:

Medicul Rusu Lucian Daniel a expus o situație cu care s-a confruntat în gardă, întrebând, la final, dacă știe cineva în ce situație, un pacient în stare gravă, intubat, poate fi externat la solicitarea familiei: „Pacient cu cc pulmonar care a fost resuscitat din SCR, aflat în UPU cu FO pe interne. Intubat, Glasgow 3 (se consideră că un pacient cu un scor acut Glasgow Coma Scale (GCS) mai mic sau egal cu 8 ar trebui intubat pentru a evita aspirația, care ar putea duce la mai multe complicații, principalele fiind pneumonia de aspirație și pneumonita – n.r). O parte a aparținătorilor solicită externarea. Știți cumva ce prevede legislația asupra solicitării aparțînătorilor de a fi externat un pacient intubat? În momentul detubării practic va sucombă...”, a întrebat medicul pe o rețea de socializare.

Răspunsul a venit din partea unui avocat, Maria Cristina Plăiașu:

„În cazul în care pacientul ar fi fost conștient, decizia aparținea acestuia. În situații de urgență și cu un pacient inconștient, decizia medicală aparține exclusiv medicului. Răspunderea și decizia este a medicului, nu a aparținătorilor. Acoperirea legală este dată de legea 43/2006, art. 15. - În cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.

De asemenea prevederile art. 17 va pot fi de folos dacă urmează să întreprindeți alte acte medicale și aparținătorii le refuză.

"În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate. Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienții internați în spitale și din 2 medici pentru pacienții din ambulator."

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy