Tulburările cognitive, subdiagnosticate. Medicul Daciana Toma: ar trebui să existe un dosar electronic, suntem în 2021

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
tulburările cognitive
tulburările cognitive

Medicul Daciana Toma, secretarul Societății Naționale pentru Medicina Familiei, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre un studiu făcut c medicii de familie, privind pacienții cu tulburări cognitive. 

Medicul Daciana Toma spune că, în urma studiului realizat cu ajutorul medicilor de familie, a concluzionat că afecțiunile cognitive sunt subdiagnosticate.

„Noi am făcut un studiu. Ne-am pus întrebarea: ce s-a întâmplat în această perioadă cu pacienții cu tulburări cognitive și am făcut un chestionar pe care l-am aplicat medicilor de familie. Erau întrebări de genul: câți aveți în evidență, câți aveați în evidență înainte de pandemie, dacă i-ați trimis la evaluări câte suspiciuni ați avut, ce ați făcut cu acești pacienți, câți s-au confirmat.

I-am întrebat cât de aproape au un cabinet de neurologie, psihiatrie, dacă e un ambulatoriu de specialitate, dacă e un spital. Ne așteptam la aceste date, noi am vrut date ca să scoatem la iveală cât e de gravă problema și pe de o parte noi nu avem evidențe – deci vorbim de subdiagnsticare, apoi despre faptul că nu doar că erau subdiagnosticați, dar și dacă sunt diagnosticați eu medic de familie s-ar putea să nu știu de pacientul respectiv, pentru că în momentul în care a fost luat ăn evidență de un medic dintr-o anumit specialitate, tu nu mai știi de el decât dacă medicul respectiv se îndură și trimite o scrisoare medicală către medicul de familie. Eu nici nu mai știu dacă a fost diagnosticat sau nu”, a spus ea.

Potrivit medicului, lipsa unui dosar electronic este resimțită în toate ramurile medicinei.

„Ar trebui să poată exista un dosar electronic, suntem în 2021, să nu mai plimbăm hârtii.

Gândiți-vă la implicațiile pe care le are această afecțiune pe capacitatea de a conduce autovehicule, sau pe anumite profesii, pentru că noi suntem tentați să ne gândim la stadiile foarte avansate ale bolii, da până ajunge acolo, problema nu e să-ți dai seama că are Alzheimer când e într-o formă foarte gravă, problema e cum te prinzi că ăla nu mai știe foarte bine, că el zice că știe tot dar de fapt nu mai știe, acolo e arta și acolo ar trebui găsită o soluție ca, pacientul când merge la cardiolog de exemplu, cardiologul să știe toate bolile pe care pacientul le are, toată medicația pe care o ia”, a mai explicat ea.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel