Pacientul poate alege ca reprezentant legal și o persoană care nu-i e rudă, lege promulgată

Adisa Codruț |
Data publicării:
Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală
Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală

Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, care prevede că un pacient își poate alege ca reprezentant legal și o persoană care nu îi este rudă.

Actul normativ prevede completarea art. 1 din Legea 46/2003, în sensul definirii reprezentantului legal al pacientului ca fiind soțul/ soția, părinții sau celelalte rude, până la gradul al IV-lea, precum și orice persoană cu vârsta de minim 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație autentificată în fața notarului, care se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării Acestora.

Inițiatorul propunerii care s-a concretizat în Legea pentru completarea art. 1 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, care prevede că un pacient își poate alege ca reprezentant legal și o persoană din afara familiei, deputatul PSD Diana Tușa, susține că din datele existente rezultă că aproape 10% din populația României trăiește în uniune consensuală/ concubinaj.

„Pentru a preîntâmpina și a găsi soluții pentru situații delicate din viața de zi cu zi, considerăm că se impune modificarea legii, astfel încât să asigurăm claritate și aplicabilitate principiilor de bază care au fundamentat normele legale în vigoare", a motivat ea, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel