Pancreatita acută: cum o recunoști și de ce apare. Legătura cu alcoolul

Angela Sabău |
Data publicării:
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Pancreatita acută poate fi recunoscută după câteva simptome. În unele cazuri, aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic.

Pancreasul este glanda mare situată în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului și produce enzime digestive și hormoni. 
Pancreatita acută este o inflamație bruscă a pancreasului. În pancreatită, enzimele care sunt eliberate în mod normal în tractul digestiv încep să afecteze pancreasul însuși. Glanda se umflă și se inflamează. Mai multe enzime sunt eliberate în țesuturile înconjurătoare și în fluxul sanguin. Ca urmare, digestia încetinește și devine dureroasă. Alte funcții ale corpului pot fi afectate. Pancreasul poate deveni permanent deteriorat și cicatrizat dacă atacurile sunt severe, prelungite sau frecvente.

Cauzele pancreatitei acute

Nu se știe exact de ce enzimele încep să afecteze pancreasul, dar există mai mulți declanșatori cunoscuți ai pancreatitei acute.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute este prezența calculilor biliari. Calculii biliari care scapă din vezica biliară pot bloca canalul pancreatic. (Canalul pancreatic furnizează enzime digestive de la pancreas la intestinul subțire.) Când canalul pancreatic se blochează, enzimele nu se pot elibera și se acumulează în pancreas. Acest lucru determină inflamarea pancreasului.
Cealaltă cauză principală a pancreatitei este consumul intens de alcool. Majoritatea persoanelor care consumă alcool nu dezvoltă niciodată pancreatită. Dar anumite persoane vor dezvolta pancreatită după ce vor bea cantități mari de alcool. Alcoolul combinat cu fumatul crește riscul de pancreatită acută.
O altă cauză comună a pancreatitei acute este o complicație a unei proceduri medicale numite ERCP, care se efectuează printr-un endoscop. Acesta este un tub flexibil cu o cameră mică și o lumină pe un capăt și un ocular pe de altă parte. ERCP este utilizat pentru a identifica pietre și tumori și pentru a vizualiza conductele din pancreas, ficat și vezica biliară.
Alți factori care uneori pot provoca pancreatită includ:
Utilizarea oricăreia dintre o mare varietate de medicamente, cum ar fi sulfamide, pastile de apă (hidroclorotiazidă, altele), imunosupresoare (azatioprină), medicamente utilizate pentru tratarea HIV, chirurgie abdominală, traume severe, condiții metabolice, cum ar fi nivelurile ridicate de calciu sau trigliceride din sânge, unele infecții, cum ar fi oreionul sau hepatita virală
În multe cazuri, nu se poate găsi nicio cauză.

Simptomele pancreatitei acute

Cel mai frecvent simptom al pancreatitei acute este durerea abdominală superioară, care poate varia de la tolerabil la sever.
Durerea apare de obicei în zona de mijloc corpului, chiar sub coaste. Dar se simte uneori fie pe partea stângă, fie pe cea dreaptă și poate radia spre spate, flanc, piept sau abdomenul inferior.
Durerea atinge rapid o intensitate maximă, adesea în decurs de 30 de minute. În pancreatita indusă de alcool, durerea tinde să înceapă la una până la trei zile după o beție.
Poate fi dificil să găsești o poziție confortabilă. Poziția îndoit sau întins pe o parte poate reduce durerea. Mâncarea de obicei înrăutățește durerea.

Alte simptome ale pancreatitei acute includ:
Greață și vărsături
Pierderea poftei de mâncare
Balonare
În cazurile severe, se pot dezvolta febră, dificultăți de respirație, slăbiciune și șoc.

Pancreatita ușoară până la moderată dispare adesea singură în decurs de o săptămână. Dar cazurile severe pot dura câteva săptămâni.
Dacă se produce o deteriorare semnificativă a pancreasului într-un singur atac sever sau mai multe atacuri repetate, se poate dezvolta pancreatită cronică.

Profilaxie

Evitarea consumului intens de alcool va ajuta la prevenirea pancreatitei. Oricine a avut deja un episod de pancreatită cauzată de alcool ar trebui să înceteze definitiv să mai bea. Acest lucru este crucial pentru a preveni revenirea sau cronicizarea afecțiunii.
Majoritatea primelor episoade de pancreatită acută care nu au legătură cu consumul de alcool nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, luarea de măsuri pentru prevenirea calculilor biliari poate ajuta la prevenirea pancreatitei acute asociate calculilor biliari. Pentru a preveni calculii biliari, mențineți o greutate normală și evitați pierderea rapidă în greutate.
Dacă cauza este calculii biliari, chirurgia vezicii biliare va fi de obicei recomandată pentru a preveni atacurile viitoare. Atunci când un medicament este cauza probabilă, acesta va fi oprit dacă este posibil

Când e cazul să sunați medicul

Sunați medicul sau mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență a spitalului dacă aveți:
Dureri abdominale intense care durează mai mult de 30 de minute
Durere însoțită de vărsături sau greață severă

În majoritatea cazurilor, pancreatita acută dispare singură după câteva zile. De obicei, nu există complicații sau probleme suplimentare.
Un procent mic de pacienți dezvoltă complicații. Acestea pot include un pseudochist sau un abces în pancreas. Acestea pot necesita monitorizare sau tratament suplimentar, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel