Paracetamol luat în timpul sarcinii, posibile probleme de comportament la copil mai târziu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
pastile
pastile

Un nou studiu, publicat astăzi în jurnalul Paediatric and Perinatal Epidemiology, aduce dovezi care asociază administrarea de paracetamol (sau acetaminofen) în timpul sarcinii cu posibile probleme comportamentale dezvoltate de copii după naștere.

Studiul publicat astăzi (luni 16 septembrie) în Jurnalul Epidemiologia pediatrică și perinatală (Paediatric and Perinatal Epidemiology) a examinat dacă au existat vreo conexiune între administrarea paracetamolului la jumătatea sarcinii cu un comportament al bebelușilor și copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani, cu memorie și coeficientul de inteligență (IQ) testate până la vârsta de 17 ani. Paracetamolul este frecvent utilizat pentru ameliorarea durerii în timpul sarcinii și este recomandat ca tratament la alegere de către NHS (Sistemul Național de Sănătate britanic).

Utilizând chestionarul și informațiile școlare din studiul „Copiii din Bristol din anii 90", cercetătorii au studiat 14.000 de copii. Când erau însărcinate în șapte luni, 43 la sută dintre mamele lor au spus că au luat paracetamol „uneori" sau mai des în ultimele trei luni. Cercetătorii au examinat, apoi, rezultatele memoriei copiilor, coeficientul de inteligență și teste de dezvoltare preșcolară, temperament și măsuri de comportament.

Ei au descoperit o asociere între aportul de paracetamol și hiperactivitate și probleme de atenție, precum și cu alte comportamente dificile la copiii mici. Totuși, aceste efecte nu s-a mai manifestat la copii atunci când acești au terminat școala primară. Băieții păreau a fi mai susceptibili decât fetele la posibilele efecte comportamentale ale administrării medicamentului.

Paracetamolul, la indicația medicului

Studiul a fost condus de profesorul Jean Golding, care a fondat, de asemenea, studiul Universității din Bristol „Copii din Bristol din anii 90". Ea a comentat:

„Descoperirile noastre se adaugă la o serie de rezultate cu privire la dovezile privind efectele adverse posibile ale luării paracetamolului în timpul sarcinii, cum ar fi probleme cu astmul sau comportamentul la urmași. Acesta consolidează sfaturile ca femeile să fie prudente atunci când iau medicamente în timpul sarcinii și să solicite sfaturi cadrelor medicale acolo unde este necesar".

„Este important ca rezultatele noastre să fie testate în alte studii - nu am fost în măsură să arătăm o legătură cauzală, ci mai degrabă o asociere între două rezultate. De asemenea, ar fi util acum să evaluăm dacă în cazul copiilor mai mari și adulțiilor sunt aceleași efecte, adică dacă nu au cumva probleme de comportament dacă mama lor ar fi luat paracetamol".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel