Partea întunecată a sărbătorilor: Silvana Capriș: Cazurile se înmulțesc. Nu există înțelepciunea de a lăsa armele jos

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @dcstudio
Foto: Freepik @dcstudio

Sărbătorile au și o parte amară. În anumite familii aceste probleme se accentuează.

Sărbătorile au și o față nefardată, plină de amărăciune și tristețe. Apropierea sărbătorilor poate scoate la lumină problemele cu care se confruntă anumite familii. Tot în această perioadă apar și cazurile de suicid. 

Când vine momentul să planificați o petrecere de sărbători pentru prieteni și membrii familiei, poate exista o presiune suplimentară de a vă asigura că totul este perfect. Pentru cineva care se confruntă cu anxietate în mod regulat, acest lucru poate adăuga la simptomele zilnice care adesea sunt debilitante. Este important să fim realiști atunci când ne pregătim pentru sărbători. Celebrările tale nu trebuie să fie perfecte, și nu trebuie să satisfaci pe toată lumea. Pe măsură ce familiile se extind, tot mai mulți oameni vor avea contribuții la tradițiile pe care doresc să le practice. Este în regulă să schimbi modul în care petreci sărbătorile și cu cine le petreci.

Sărbătorile, factor declanșator pentru problemele conjugale

Dr. Silvana Capriș,  psiholog specialist clinician, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL despre ce probleme este vorba, de fapt. 

Cauza principală, potrivit specialistului, se regăsește adesea în amintirile neplăcute din copilărie legate de sărbători. Oamenii care au trăit experiențe negative în aceste perioade pot avea dificultăți în a găsi bucuria și conectarea în familie în timpul sărbătorilor. Mai mult, în anumite familii lipsesc înțelepciunea și capacitatea de a lăsa la o parte conflictele nerezolvate, transformând astfel sărbătorile într-un factor declanșator pentru problemele conjugale.

”Cazurile se înmulțesc în apropierea Paștelui sau a Crăciunului pentru că oamenii de cele mai multe ori nu au avut în copilărie amintiri plăcute cu aceste evenimente. Din păcate în anumite familii nu există înțelepciunea de a lăsa armele jos și de lucrurile care nu au mers și să se poată bucura de o perioadă când sunt împreună. În realitate, sărbătorile trebuie să însemne conexiune iar atunci când familiile încearcă să facă această conexiune, atunci familiile observă aceste probleme cu care se confruntă. Dacă înțelegem aceste lucruri ne vom îndrepta spre normalitate”, a declarat Silvana Capriș  psiholog specialist clinician în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Cu toate că Sărbătorile aduc cu ele aspecte frumoase și tradiții plăcute, este important să fim conștienți de faptul că nu pentru toată lumea această perioadă este una de bucurie și fericire. Înțelegerea, comunicarea deschisă și capacitatea de a lăsa la o parte conflictele pot contribui la transformarea sărbătorilor într-un moment autentic de conectare și împăcare în cadrul familiei.

Impactul negativ al sărbătorilor

Deși sărbătorile aduc adesea bucurie și momente speciale, există și anumite aspecte negative asociate cu această perioadă. Unele dintre impacturile negative ale sărbătorilor pot include:

Cheltuielile legate de cadouri, decorări, și evenimente sociale pot pune presiune financiară asupra multor oameni. Mulți se simt obligați să cheltuiască mai mult decât își permit, ceea ce poate duce la datorii și anxietate financiară.

În timp ce pentru mulți oameni sărbătorile înseamnă reunirea cu familie și prieteni, pentru alții pot fi un timp dificil, accentuând sentimentele de singurătate și izolare.

Sărbătorile pot aduce o presiune socială pentru a arăta că suntem fericiți și că avem o viață plină de succes. Aceasta poate duce la comparații negative și la o presiune psihologică de a satisface așteptările sociale, potrivit Harbor Mental Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel