Părul, mai sensibil toamna. De ce pierdem mai multe fire la schimbarea anotimpului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
parul - FOTO: Freepick
parul - FOTO: Freepick

Părul devine mai sensibil toamna, odată cu schimbarea anotimpului. Ce trebuie să faceți pentru a opri căderea acestuia.

Părul începe să cadă mai des în perioada toamnei. Dr. Oltjon Cobani, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a explicat care este tratamentul în acest caz.

”Toamna, începe să ne cadă excesiv părul. Toate femeile sunt stresate de pierderea firelor de păr, în acest anotimp. Nu numai femeile, dar şi bărbaţii! Dacă sesizăm o cădere nefirească a părului său apariţia alopeciei în unele zone ale scalpului, putem apela cu încredere la tratamentul PRP, adică plasmă îmbogăţită în trombocite.

Ce se întâmplă mai exact? În procesul de îmbătrânire se pierde circa 16% din capacitatea de a sintetiza a hormonilor de creştere pentru fiecare 10 ani de viaţă trăiţi. Tratamentul PRP poate creşte densitatea părului prin stimularea celulelor stem din bulbul implantat şi poate accelera creşterea părului.

La baza acestei tehnici stau hormonii de creştere (peste 60 la număr) pe care îi avem depozitaţi în sângele periferic şi celulele stem adulte periferice. După recoltarea unei cantităţi de sânge periferic, din acesta se pot obţine cantităţi suficiente de PRP (plasmă îmbogăţită cu hormoni de creştere şi celule stem), care conţin factori de creştere şi control tisular.

De asemenea, în cazul căderii părului, dar nu a alopeciei, se poate apela la tratamente injectabile local care conţin vitamine, aminoacizi şi minoxidil ce stimulează creşeterea părului”, a notat medicul.

Vezi și: Chirurgia, tratamentul în cancerele digestive. Eliza Gangone: Intervențiile laparoscopice și robotice, standard de aur. Sunt sigure, fezabile, cu o sumedenie de avantaje

Care este legătura între schimbarea anotimpului și căderea părului

În toamnă, copacii își pierd frunzele, iar florile fac loc pentru ca altele noi să înflorească în primăvară. Ciclul de viață al plantei are multe în comun cu ciclul de viață al părului. Acesta din urmă este compus din trei faze distincte (anagen, catagen și telogen) în timpul cărora părul crește, este menținut, regresează și apoi cade. Astfel, este perfect normal să pierdeți între 25 și 60 de fire de păr pe zi. În unele cazuri, însă, această pierdere devine mai semnificativă atunci când vine toamna. Ce se ascunde în spatele acestui lucru?

Lipsa luminii afectează hormonii și, astfel, are un impact direct asupra creșterii părului. Termenul științific pentru această cădere reacționară a părului este efluviul telogen acut, cea mai comună formă de cădere difuză a părului. Proporția firelor de păr în faza anagenă se schimbă la 70% (față de 85% în starea fiziologică), împreună cu o creștere a celor din faza telogenă (30%, vs mai puțin de 10%), iar căderea părului poate ajunge până la 300 de fire de păr pe zi, arată Ducray.

Căderea sezonieră a părului poate fi, de asemenea, cauzată de stres și oboseală acumulată, adesea asociată cu această perioadă a anului, precum și de o schimbare a dietei.

Vezi și: Băile cu lapte, secretul antic al Cleopatrei. Care sunt beneficiile și de ce e bine să încerci

Cum poți preveni căderea părului

Căderea sezonieră a părului poate apărea oricand, chiar dacă nu ai mai fost afectată până acum. Ajutați-l să încetinească prin adoptarea unor obiceiuri simple, zilnice. Începeți prin a acorda atenție îngrijirii părului. Optează pentru șampon care este blând pe păr și scalp. Lăsați părul desprins, decât prins în coadă sau împletit. Și, cel mai important, acordați o atenție mai mare dietei dvs.

Vitaminele și mineralele joacă un rol fundamental în menținerea unui ciclu normal al părului, în special în ceea ce privește reînnoirea celulelor matrice ale bulbului de păr, care se împart rapid. Cantități suficiente trebuie să ajungă la scalp pentru a-i oferi suficientă hrană și pentru a încuraja creșterea adecvată a părului. În timpul schimbărilor de sezon, suplimentele alimentare care conțin vitamine B, aminoacizi de sulf, zinc, fier și seleniu pot fi un tratament complementar eficient împotriva căderii sezoniere a părului.

Dacă observăm o cantitate anormală de fire de păr căzute și care nu se regenerează după o perioadă de timp, acesta este momentul în care trebuie să luăm măsuri pentru a remedia această situație și pentru a regenera părul pierdut. Prin urmare, trebuie să începem să avem grijă de părul nostru în timpul lunii septembrie, pentru a preveni ca acesta să devină slab și să fie în stare optimă vine iarna, arată Redenhair.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel