Pasca de Paști. Cum să faci o pască pufoasă și sănătoasă. Chef Ștefan Popescu: Dacă o grăbești iese tare

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
pasca de pasti. FOTO: Captura video YouTube @Bucate aromate
pasca de pasti. FOTO: Captura video YouTube @Bucate aromate

Cum să obții o pască pufoasă și în cât timp este gata pasca fără aluat.

Pasca este specifică sărbătorilor pascale și se poate realiza cu multă ușurință, mai ales că se face din același aluat de cozonac ori pentru cei care vor să nu treacă peste sărbători cu ceva kilograme în plus, se poate face asemenea unui cheesecake, adică fără aluat. Secretul pascăi pufoase constă în timpul de dospire, astfel că pentru a realiza o pască tradițională trebuie să îi acordați suficient de multă atenție înainte de a o băga la cuptor.

”Pasca tradițională este cu aluatul de cozonac. Aluatul de cozonac trebuie să unt, ou, zahăr, făină, arome și răzătură de portocală, altfel nu se poate.

Secretul ei este să lași la crescut. Căci de multe ori, aluatul de pască, poate facem cozonacul îl ținem la crescut, pe aluatul de pască nu.

Aluatul de pască este foarte important să îl lași la crescut, la fel cum lași și cozonacul. Să fie fraged, nu tare. Poți să îl lași câteva ore, la o temperatură de 28-30 de grade. Nu cred că avem dospitor acasă, dar să o lăsăm undeva, într-o zonă caldă. Sau poți să încălzești cuptorul, la 30 de grade.

Problema este că îl lăsăm lângă aragaz, dar mai deschidem geamul, mai deschidem o ușă, se răcește cameră și așa îți trebuie ore în șir să lași să crească și poate nu ai timpul necesar”, declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.

Dacă lucrurile sunt clare în privința aluatului, la partea de ”umplutură” Chef Popescu afirmă că cea mai bună brânză pentru pasca tradițională este ”brânza dulce, care trebuie să fie de bună calitate și să fie cât mai scursă. Eu am făcut și cu cremă de brânză, care are mici biluțe, și dacă o amesteci cu ouăle, se văd și acestea.

Zahăr cât mai puțin. Am pus 20 de grame de zahăr în compoziția de brânză și 50 în cea de aluat, la o pască de 4 persoane. Deci 70 de grame de zahăr, ceea ce este în regulă, pentru că în compoziția de brânză mai pui și stafide, care sunt dulci, oul și răzătura de portocală.

Dacă vezi că această cremă de brânză este cam lichidă, pui o lingură, două de griș, în funcție de dimensiunea pascăi”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.

În ceea ce privește asamblarea pascăi, după ce ați împărțit aluatul, după cum aveți nevoie, acesta se întinde cu sucitorul și se pune în tava rotundă, putând să depășească puțin marginea tăvii, iar după ce ați pus compoziția de brânză în tavă, pe marginea acesteia, din aluat răsucit faceți ca un șnur, iar pe mijlocul pască, tot din aluat puneți alte două ”șnuri” în formă de cruce și se bagă la cuptor.

”Timp de 30 de minute. Aici depinde și de dimensiunea tăvii, căci dacă este mai mare trebuie să stea 40-45 de minute, la 160 de grade, dar și aici depinde de fiecare cuptor.

Pufoasă iese numai dacă o lași să crească, dacă îi lași timpul necesar drojdiei să lucreze. Numai atunci, altfel, dacă o grăbești iese tare. Nu înseamnă că nu e bună, dar nu e pufoasă, nu e tare, că nu îți spargi dinții în ea”, a explicat Chef Ștefan Popescu modul în care se prepară varianta tradițională de pască.

Pască sănătoasă, pasca fără aluat

Cum tot mai multă lume acordă atenție alimentației și produsele tradiționale au fost adaptate astfel încât acestea să fie cât mai sănătoase.

În acest sens, Chef Ștefan Popescu a oferit și o rețetă de pască fără aluat, care în opinia sa este foarte apropiată de cheesecake, prăjitura cu brânză, cea care uneori are blatul format din biscuiți.

”Cu brânza, organismul nostru, dacă nu avem intoleranță la lactoză, este obișnuit. Pasca să fie cu ingrediente cât mai proaspete, brânza dulce, ouă proaspete, zahăr cât mai puțin sau stafide, care sunt dulci și nu ar mai trebui atâta zahăr în compoziția de brânză. O aromă de portocală rasă, spălată bine înainte. Se poate pune și esență de rom sau vanilie, după preferințe.

Se amestecă și dacă este prea lichidă se pun 1-2 linguri de griș. Se pune în formă și se dă la cuptor. Timpul de coacere, între 20-30 de minute, dar trebuie verificat. Se poate și fără aluat, pentru că oul încheagă”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.

Pasca, tradițională sau fără aluat, precum și cozonacul, tocmai pentru că vin cu un aport ridicat de calorii este recomandat să fie consumate în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată, mai ales având în vedere multitudine de alte preparate de care vom dori să ne bucurăm la masa de Paște.

Vezi și: Secretul fripturii de miel. Chef Ștefan Popescu: Tot sucul rămâne în ea. E perfectă

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel