
Cum să obții o pască pufoasă și în cât timp este gata pasca fără aluat.
Pasca este specifică sărbătorilor pascale și se poate realiza cu multă ușurință, mai ales că se face din același aluat de cozonac ori pentru cei care vor să nu treacă peste sărbători cu ceva kilograme în plus, se poate face asemenea unui cheesecake, adică fără aluat. Secretul pascăi pufoase constă în timpul de dospire, astfel că pentru a realiza o pască tradițională trebuie să îi acordați suficient de multă atenție înainte de a o băga la cuptor.
”Pasca tradițională este cu aluatul de cozonac. Aluatul de cozonac trebuie să unt, ou, zahăr, făină, arome și răzătură de portocală, altfel nu se poate.
Secretul ei este să lași la crescut. Căci de multe ori, aluatul de pască, poate facem cozonacul îl ținem la crescut, pe aluatul de pască nu.
Aluatul de pască este foarte important să îl lași la crescut, la fel cum lași și cozonacul. Să fie fraged, nu tare. Poți să îl lași câteva ore, la o temperatură de 28-30 de grade. Nu cred că avem dospitor acasă, dar să o lăsăm undeva, într-o zonă caldă. Sau poți să încălzești cuptorul, la 30 de grade.
Problema este că îl lăsăm lângă aragaz, dar mai deschidem geamul, mai deschidem o ușă, se răcește cameră și așa îți trebuie ore în șir să lași să crească și poate nu ai timpul necesar”, declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.
Dacă lucrurile sunt clare în privința aluatului, la partea de ”umplutură” Chef Popescu afirmă că cea mai bună brânză pentru pasca tradițională este ”brânza dulce, care trebuie să fie de bună calitate și să fie cât mai scursă. Eu am făcut și cu cremă de brânză, care are mici biluțe, și dacă o amesteci cu ouăle, se văd și acestea.
Zahăr cât mai puțin. Am pus 20 de grame de zahăr în compoziția de brânză și 50 în cea de aluat, la o pască de 4 persoane. Deci 70 de grame de zahăr, ceea ce este în regulă, pentru că în compoziția de brânză mai pui și stafide, care sunt dulci, oul și răzătura de portocală.
Dacă vezi că această cremă de brânză este cam lichidă, pui o lingură, două de griș, în funcție de dimensiunea pascăi”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.
În ceea ce privește asamblarea pascăi, după ce ați împărțit aluatul, după cum aveți nevoie, acesta se întinde cu sucitorul și se pune în tava rotundă, putând să depășească puțin marginea tăvii, iar după ce ați pus compoziția de brânză în tavă, pe marginea acesteia, din aluat răsucit faceți ca un șnur, iar pe mijlocul pască, tot din aluat puneți alte două ”șnuri” în formă de cruce și se bagă la cuptor.
”Timp de 30 de minute. Aici depinde și de dimensiunea tăvii, căci dacă este mai mare trebuie să stea 40-45 de minute, la 160 de grade, dar și aici depinde de fiecare cuptor.
Pufoasă iese numai dacă o lași să crească, dacă îi lași timpul necesar drojdiei să lucreze. Numai atunci, altfel, dacă o grăbești iese tare. Nu înseamnă că nu e bună, dar nu e pufoasă, nu e tare, că nu îți spargi dinții în ea”, a explicat Chef Ștefan Popescu modul în care se prepară varianta tradițională de pască.
Pască sănătoasă, pasca fără aluat
Cum tot mai multă lume acordă atenție alimentației și produsele tradiționale au fost adaptate astfel încât acestea să fie cât mai sănătoase.
În acest sens, Chef Ștefan Popescu a oferit și o rețetă de pască fără aluat, care în opinia sa este foarte apropiată de cheesecake, prăjitura cu brânză, cea care uneori are blatul format din biscuiți.
”Cu brânza, organismul nostru, dacă nu avem intoleranță la lactoză, este obișnuit. Pasca să fie cu ingrediente cât mai proaspete, brânza dulce, ouă proaspete, zahăr cât mai puțin sau stafide, care sunt dulci și nu ar mai trebui atâta zahăr în compoziția de brânză. O aromă de portocală rasă, spălată bine înainte. Se poate pune și esență de rom sau vanilie, după preferințe.
Se amestecă și dacă este prea lichidă se pun 1-2 linguri de griș. Se pune în formă și se dă la cuptor. Timpul de coacere, între 20-30 de minute, dar trebuie verificat. Se poate și fără aluat, pentru că oul încheagă”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.
Pasca, tradițională sau fără aluat, precum și cozonacul, tocmai pentru că vin cu un aport ridicat de calorii este recomandat să fie consumate în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată, mai ales având în vedere multitudine de alte preparate de care vom dori să ne bucurăm la masa de Paște.
Vezi și: Secretul fripturii de miel. Chef Ștefan Popescu: Tot sucul rămâne în ea. E perfectă
Mai multe în video:
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.