Pătrunjelul poate preveni cancerul. Cum trebuie să îl consumi pentru a-ți menține sănătatea
Pătrunjelul, cel mai des utilizat în bucătărie, are proprietăți medicinale.
Pătrunjelul are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, această plantă are efecte benefice asupra sănătăţii, putând ameliora simptomele cauzate de anumite afecţiuni. Deoarece este o sursă bogată de vitamine şi minerale, pătrunjelul conţine calciu, fosfor, potasiu, vitamina K şi fier.
Studiile publicate în Nature arată că pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât citricele şi mai mult fier decât spanacul, fiind astfel un aliment care merită introdus în dieta zilnică.
Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu ,dar şi multe alte substanţe nutritive esenţiale. Planta are efect hidratant, hrănitor, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive a majorităţii organelor.
Vezi și: Cancerul de pancreas, boala silențioasă cu diagnostic întârziat. Cum recunoști simptomele
Combate anemia
Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul poate combate anemia. Dietele bogate în consumul de pătrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorită prezenţei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta şi la purificarea sângelui.
Previne cancerul de piele
Pătrunjelul conține flavonoide, iar potrivit studiilor, consumul de pătrunjel poate lupta împotriva celulelor maligne care declanşează cancerul. Un nou studiu, realizat de un cercetător de la Universitatea din Missouri a descoperit că un compus din pătrunjel poate opri anumite celule tumorale canceroase de sân să se înmulțească și să crească. Studiul a fost publicat recent în Cancer Prevention Research.
Protejează ochii
Aportul de luteină, betacaroten protejează ochii şi susţin sănătatea acestora. De asemenea, prezența vitaminei A din pătrunjel ajută la prevenirea afecţiunilor asociate cu conjunctiva şi corneea.
Efect antioxidant
Pătrunjelul are și efect antioxidant, diuretic şi calmant, astfel susţine eliminarea toxinelor din organism şi poate ajuta în protejarea şi regenerarea funcţiilor hepatice.
Cum se folosește
Atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, sunt recomandate ceaiurile de pătrunjel. Se realizează dintr-o lingură de frunze uscate sau 30 de grame de pătrunjel proaspăt, fierte în 200 - 250 ml de apă.
O modalitate potrivită de a consuma pătrunjelul este şi sub formă de suc. Acesta se face la blender dintr-o cană cu apă şi o legătură de pătrunjel proaspăt şi se bea imediat. Se poate adăuga o jumătate de banană, o linguriţă de miere sau câteva fructe de pădure pentru un gust mai dulce.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
