Pătrunjelul poate preveni cancerul. Cum trebuie să îl consumi pentru a-ți menține sănătatea
Pătrunjelul, cel mai des utilizat în bucătărie, are proprietăți medicinale.
Pătrunjelul are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, această plantă are efecte benefice asupra sănătăţii, putând ameliora simptomele cauzate de anumite afecţiuni. Deoarece este o sursă bogată de vitamine şi minerale, pătrunjelul conţine calciu, fosfor, potasiu, vitamina K şi fier.
Studiile publicate în Nature arată că pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât citricele şi mai mult fier decât spanacul, fiind astfel un aliment care merită introdus în dieta zilnică.
Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu ,dar şi multe alte substanţe nutritive esenţiale. Planta are efect hidratant, hrănitor, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive a majorităţii organelor.
Vezi și: Cancerul de pancreas, boala silențioasă cu diagnostic întârziat. Cum recunoști simptomele
Combate anemia
Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul poate combate anemia. Dietele bogate în consumul de pătrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorită prezenţei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta şi la purificarea sângelui.
Previne cancerul de piele
Pătrunjelul conține flavonoide, iar potrivit studiilor, consumul de pătrunjel poate lupta împotriva celulelor maligne care declanşează cancerul. Un nou studiu, realizat de un cercetător de la Universitatea din Missouri a descoperit că un compus din pătrunjel poate opri anumite celule tumorale canceroase de sân să se înmulțească și să crească. Studiul a fost publicat recent în Cancer Prevention Research.
Protejează ochii
Aportul de luteină, betacaroten protejează ochii şi susţin sănătatea acestora. De asemenea, prezența vitaminei A din pătrunjel ajută la prevenirea afecţiunilor asociate cu conjunctiva şi corneea.
Efect antioxidant
Pătrunjelul are și efect antioxidant, diuretic şi calmant, astfel susţine eliminarea toxinelor din organism şi poate ajuta în protejarea şi regenerarea funcţiilor hepatice.
Cum se folosește
Atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, sunt recomandate ceaiurile de pătrunjel. Se realizează dintr-o lingură de frunze uscate sau 30 de grame de pătrunjel proaspăt, fierte în 200 - 250 ml de apă.
O modalitate potrivită de a consuma pătrunjelul este şi sub formă de suc. Acesta se face la blender dintr-o cană cu apă şi o legătură de pătrunjel proaspăt şi se bea imediat. Se poate adăuga o jumătate de banană, o linguriţă de miere sau câteva fructe de pădure pentru un gust mai dulce.
-
-
-
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
