Pericolul din spatele excesului de vitamine. Prof dr Carmen Bunu-Panaitescu: îi modifică răspunsul imun

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV

Profesoara și medicul Carmen Bunu-Panaitescu de la UMF Timișoara a vorbit la Academia de Sănătate, emisiune realizată de profesorul Irinel Popescu, despre alergii.

Invitatul emisiunii Academia de Sănătate de luni, 22 noiembrie, a fost profesoara și medicul Carmen Bunu-Panaitescu de la UMF Timișoara. Aceasta este doctor în medicină și profesor universitar de Alergologie și Imunologie clinică. 

„La această nouă ediție a emisiunii Academia de Sănătate o vom avea ca invitat pe doamna profesor Carmen Bunu-Panaitescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, recent aleasă președinte al Societății Române de Alergologie și  Imunologie Clinică. Este o societate care abordează în realitate două specialități, interesante fiecare, și alergologia, și imunologia clinică, în care vom vedea că s-au făcut multe progrese în ambele domenii”, astfel o prezenta realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, profesorul Irinel Popescu.

Întrebată ce rol joacă stilul de viață vestic în dezvoltarea alergiilor, profesoara Carmen Bunu-Panaitescu a răspuns:

”Stilul de viață vestic, al țărilor mai evoluate, se asociază cu apariția alergiilor și sunt foarte foarte mulți factori care modifică stilul de viață, așa-numiții factori epigenetici, care ne modifică răspunsul imun.

Poate cea mai cunoscută teorie este că acei copii care sunt mai bine spălați, mai bine îngrijiți au riscul de a dezvolta boli alergice mai mult decât copiii care trăiesc în ferme și sunt în contact cu animalele și cu mediul natural. Și sigur stilul acesta de viață ce înseamnă o alimentație rafinată și lipsită de ceea ce înseamnă alimente naturale predispune la alergii și foarte foarte multe persoane vin și îmi spun că în familia lor nu a fost nimeni alergic și totuși copiii lor sunt alergici. Și asta cred că ține în primul rând de alimentație”.

Un alt aspect asupra căreia insistă profesoara Carmen Bunu-Panaitescu este administrarea de vitamine în exces, obicei pe care unii români îl au.

”Și foarte puțină lume știe de excesul de vitamine, excesul de tratamente din acestea care conțin medicație antioxidantă și a-i spune că-ți face bine poate aduce niște modificări de tip epigenetic și să devină persoana respectivă alergică și mai mult. Dacă femeia gravidă exagerează cu aceste alimente, poate să nască un copil alergic pentru că îi modifică răspunsul imun”, adaugă aceasta.

Mai multe despre alergii și stilul de viață puteți afla din video-ul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel