Peștele este bun și pentru sănătatea creierului. STUDIU

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Somonul este bogat în vitamina D
Somonul este bogat în vitamina D

Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de pește și sănătatea vasculară a creierului.

Boala cerebrală – sau boala vasculară a creierului – care afectează vasele de sânge din creier, este a cincea cauză de deces în Statele Unite. Experții în sănătate asociază consumul de pește cu un risc mai scăzut de boli cerebrovasculare și cu declinul însoțitor al funcției cognitive, arată un studiu.

Acesta a evidențiat o legătură între aportul mai mare de pește și nivelurile mai scăzute de markeri pentru leziuni cerebrale vasculare la adulții în vârstă sănătoși, în special la cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani. Efectul consumului de pește de două-trei ori pe săptămână asupra markerilor cerebrali asociați cu bolile cerebrovasculare a fost similar ca amploare cu efectul asupra hipertensiunii arteriale, care a fost asociată cu leziuni cerebrale vasculare crescute. Boala cerebrală sau boala vasculară a creierului se referă la mai multe afecțiuni care afectează vasele de sânge și circulația sângelui în creier, cum ar fi accidentul vascular cerebral și malformația vasculară.

Experții în sănătate asociază leziunile cerebrovasculare subclinice cu un risc crescut de demență. Modificările stilului de viață sănătos, inclusiv modificarea dietei, creșterea nivelului de activitate fizică și renunțarea la fumat, pot reduce riscul de boală cerebrovasculară. De exemplu, există o relație între aportul mai mare de pește și un risc mai scăzut de accident vascular cerebral. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați omega-3, care pot media aceste beneficii asupra sănătății cerebrovasculare. Cu toate acestea, dovezile că consumul de pește reduce leziunile vasculare ale creierului înainte de debutul bolii cerebrovasculare sunt mixte, potrivit Medical News Today.

Autorul principal al studiului, dr. Cecilia Samieri, cercetător principal la Universitatea Bordeaux din Franța, spune:

”Rezultatele noastre sunt incitante, deoarece arată că ceva atât de simplu precum consumul a două sau mai multe porții de pește în fiecare săptămână este asociat cu mai puține leziuni cerebrale. și alți markeri ai leziunilor cerebrale vasculare, cu mult înainte de apariția semnelor evidente de demență. Cu toate acestea, consumul atât de mult pește nu a avut un efect protector la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste”.

Studiul a fost publicat în revista Neurology și poate fi consultat AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel