Peștele este bun și pentru sănătatea creierului. STUDIU

Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de pește și sănătatea vasculară a creierului.
Boala cerebrală – sau boala vasculară a creierului – care afectează vasele de sânge din creier, este a cincea cauză de deces în Statele Unite. Experții în sănătate asociază consumul de pește cu un risc mai scăzut de boli cerebrovasculare și cu declinul însoțitor al funcției cognitive, arată un studiu.
Acesta a evidențiat o legătură între aportul mai mare de pește și nivelurile mai scăzute de markeri pentru leziuni cerebrale vasculare la adulții în vârstă sănătoși, în special la cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani. Efectul consumului de pește de două-trei ori pe săptămână asupra markerilor cerebrali asociați cu bolile cerebrovasculare a fost similar ca amploare cu efectul asupra hipertensiunii arteriale, care a fost asociată cu leziuni cerebrale vasculare crescute. Boala cerebrală sau boala vasculară a creierului se referă la mai multe afecțiuni care afectează vasele de sânge și circulația sângelui în creier, cum ar fi accidentul vascular cerebral și malformația vasculară.
Experții în sănătate asociază leziunile cerebrovasculare subclinice cu un risc crescut de demență. Modificările stilului de viață sănătos, inclusiv modificarea dietei, creșterea nivelului de activitate fizică și renunțarea la fumat, pot reduce riscul de boală cerebrovasculară. De exemplu, există o relație între aportul mai mare de pește și un risc mai scăzut de accident vascular cerebral. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați omega-3, care pot media aceste beneficii asupra sănătății cerebrovasculare. Cu toate acestea, dovezile că consumul de pește reduce leziunile vasculare ale creierului înainte de debutul bolii cerebrovasculare sunt mixte, potrivit Medical News Today.
Autorul principal al studiului, dr. Cecilia Samieri, cercetător principal la Universitatea Bordeaux din Franța, spune:
”Rezultatele noastre sunt incitante, deoarece arată că ceva atât de simplu precum consumul a două sau mai multe porții de pește în fiecare săptămână este asociat cu mai puține leziuni cerebrale. și alți markeri ai leziunilor cerebrale vasculare, cu mult înainte de apariția semnelor evidente de demență. Cu toate acestea, consumul atât de mult pește nu a avut un efect protector la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste”.
Studiul a fost publicat în revista Neurology și poate fi consultat AICI.
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu