Pintea: Investiții în unitățile sanitare și servicii medicale mai bune

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sorina Pintea
Sorina Pintea

Bugetul alocat Sănătății va permite investiții  în unitățile sanitare și  îmbunătățirea seviciilor medicale acordate pacienților, susține Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Proiectele începute în anii anterori vor putea fi continuate, de asemenea, vor putea fi începute proiecte noi în Sănătate. Asta promite Sorina Pintea, ministrul Sănătății, pe lângă îmbunătățirea serviciilor medicale.

Toate acstea, spune ea, vor fi posibile conform bugetului alocat Sănătății.  Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. „Respectăm ce ne-am asumat în Programul de Guvernare și, după ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientam spre zona de investiții pentru dotarea  spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ea a mai arătat că în 2019, bugetul alocat Sănătății este mai mare cu aproximativ  6,1 miliarde lei față de anul trecut. „Am ajuns la aproape 5 % din PIB alocate pentru Sănătate pornind de la 2%. Orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente și serviciile medicale necesare, înseamnă pacienţi salvați”, a declarat Sorina Pintea în cadrul conferinței de presă.

Fonduri suplimentare pentru investițiile începute

Din cei peste 1 miliard de lei, fondurile suplimentare, se va achiziționa aparatură, se vor face reparații capitale și finalizarea lucrărilor de investiții începute, precum și altele noi.

De asemenea, anul acesta va fi achizitionată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie, necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va ajunge la cele 14 centre principale din țară.  Ultimele achiziții au fost făcute acum 17 ani, în 2002, astfel încât astăzi, aparatura existentă are un grad mare de uzură. Este pentru prima oară când se realizează o achiziție centralizată pentru acest domeniu, iar aparatura care va fi achiziționata va ține pasul cu noile tehnologii.

Ministerul Sănătății va crește finanțarea și  pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.

Bani pentru programele de sănătate

Bani mai mulți se anunță și pentru derularea programelor de sănătate, dar se deorește, de asemenea, îmbunătățirea serviciilor medicale acrodate copiilor în cadrul programului național de sănătate „Mama și copilul”. În acest sens, 1000 de incubatoare vor ajunge în toate maternitățile din țară, după ce va fi finalizată licitația demaată în 2018. Se dorește continuarea dotrii cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie, dar se anunță și finanțarea testului genetic de screening prenatal neinvaziv care tetează și depistează eventuale anomalii genetice ale fătului. Se estmează că aproximativ 200.000 de gravide vor beneficia de acest program.  

Pe de altă parte, ministrul mai anunță că s-a mărit bugetul pentru fertilizarea in vitro, de la 685, câte au fost finanțate anul trecut, la 1.000, câte se dorește a se finanța în acest an. “Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sănătăţii, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Anul acesta extindem tratamentul intervețional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut.

De anul acesta vom asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente. În 2019, vom introduce un program național de testare și tratament pentru carența de vitamina D a categorilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății”, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că, la propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi „tumor boardul” nu vor mai fi finanţate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o  echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel