Pintea: Măsuri pentru limitarea infecțiilor intraspitalicești

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sorina Pintea
Sorina Pintea

Cifrele arată că numărul mic al infecțiilor intraspitalicești din anii trecuți nu era real. Problema a început să fie dezbătută de forurile decizionale, care lucrează la un plan pentru limitarea acestor infecții, precum și a rezistenței la antimcrobiene.

Problema infecțiilor aociate actului medical este, acum, pe masa de lucru a mai multor factori decizionali implicați. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a arătat în cadrul unei conferințe că România lucrează, acum, la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical. Planul, a spus ea, ar putea fi gata într-un an.

„Anul trecut, printr-o hotărâre de Guvern a fost înfiinţat acel Comitet interministerial care va elabora strategia pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene, comitet interministerial care cuprinde specialişti din mai multe ministere. (...) România lucrează la acest plan naţional de acţiune în cadrul acestui Comitet interministerial.

Acest plan de acţiune va cuprinde direcţii care vor duce la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea efectelor infecţiilor asociate actului medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, la conferinţa „Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene”, desfăşurată la Bucureşti, în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

Partenerii, experți din organizațiile europene 

Pentru elaborara planului, a mai spus ea, se va colabor cu experți de la Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. „În momentul în care se face un astfel de Comitet, care va elabora strategia şi planul naţional, ai nevoie de expertiza celor care ştiu mai bine - ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor - n.r.) şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii - n.r.). Eu de aceea am ales să colaborez cu aceste entităţi, pentru a avea un cadru pentru a face acest plan naţional corespunzător şi adaptat nevoilor României”, a mai menționat ea.

Potrivit ministrului, numărul infecțiilor s-a dublat pentru că au început să fie raportate, și nu pentru că nu ar fi existat și înainte. „Anul trecut am avut o rată dublă a infecţiilor asociate actului medical, tocmai pentru că am început să le raportăm, nu pentru că nu ar fi fost. În 2016 şi 2017 nivelul era foarte mic. Cred că primul pas mare a fost făcut în 2018, când deja suntem la nivelul Germaniei cu nivelul infecţiilor”, a spus Pintea.

Ministrul a precizat că primul pas va fi acela de a obliga spitalele să aibă zonă de microbiologie în laborator pentru depistarea infecţiilor. „Facem în fiecare zi acţiuni care să ne conducă la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea infecţiilor actului medical. Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii, apoi utilizarea testelor rapide pentru a putea merge cu tratamentul ţintit pentru pacienţii infectaţi şi alte lucruri pe care le veţi vedea, cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea mai repede de un an de zile”, a explicat Pintea.

Igiena mâinilor, una din principalele măsuri

Ministrul Sănătății a mai arătat că una din cee mai importante măsuri pentru limitarea infecțiilor se referă la igiena mâinilor. „Ministerul Sănătăţii, de anul trecut, a modificat protocoalele legate de igiena mâinilor. De asemenea, DSP-urile verifică respectarea acestor reguli în spitale la fiecare control punctual sau de fond, dar nu este suficient. Va trebui împreună cu media să facem campanii de promovare a spălatului pe mâini”, a menţionat ea, ciatată de agerpres.ro.

Conferința „Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene”, se desfășoară la București, în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene și a reunit demnitari și experți în domeniul Sănătății.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel