Planta care previne bolile cardiace și cerebrale. Are și efect afrodisiac. Conține Vitamina C, antioxidanți și minerale. O poți consuma în ciorbe, salate sau chiar suc

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
planta care previne bolile cardiace si cerebrale - FOTO: Freepik@fabrikasimf
planta care previne bolile cardiace si cerebrale - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Planta care previne bolile cardiace și cerebrale are și efect afrodisiac. Conține o cantitate importantă de Vitamina C și antioxidanți.

Planta care previne bolile cardiace are nenumărate beneficii pentru organism. Poate preveni și osteoporoza și menține sănătatea creierului. Planta care previne bolile cardiace este o plantă acvatică care face parte din familia Brassicaceae. Năsturelul este originar din Europa și Asia, fiind folosit ca plantă medicinală de către vechii persani datorită eficacității sale de a îmbunătăți efectele afrodisiace asupra acestora, precum și îmbunătățirea activității cerebrale.

Năsturelul, valori nutriționale

100 de grame de năsturel conține:

- 1,29 grame de carbohidrați

- 2,3 grame de proteine

- 95 de grame de apă

- 120 miligrame de calciu

- 21 miligrame de magneziu

- 60 miligrame de fosfor

- 330 miligrame potasiu

- 41 miligrame de sodiu

- 43 miligrame de vitamina C

- 1 miligram de vitamina E

- 250 micrograme vitamina K

- 9 micrograme de acid folic, notează Boldsky. 

Vezi și: Dușul, necesar, dar contează și momentul în care te speli. Când nu ar trebui să te speli niciodată. Iți poate afecta inima

Năsturelul, beneficii pentru sănătate

După ce am aruncat o privire la valoarea nutritivă pe care o conține năsturelul, acum este momentul să aruncați o privire la lucrurile magice pe care această plantă poate să le ofere sănătății organismului dumneavoastră. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale năsturelului.

Năsturelul, sursă de vitamina C

Năsturelul este una dintre sursele de top de vitamina C. De fapt, cantitatea de vitamina C conținută de năsturel este mai mare decât cea conținută de un fruct de portocală. Așadar, este foarte important să îmbunătățim sau să menținem cantitatea de vitamina C din organism, deoarece vitamina C este una dintre cele mai importante pentru sănătatea organismului nostru.

Aportul de vitamina C în corpul nostru este foarte importantă pentru a reduce posibilitățile de a avea leziuni ale celulelor sanguine, de a repara țesutul cerebral și orice alte boli.

Năsturelul stimulează sistemul imunitar

Năsturelul este o alegere perfectă dacă vrei să îmbunătățești imunitatea organismului tău. Cantitățile mari de vitamina C pe care le conține năsturelul ar fi o armă perfectă pentru a vă proteja organismul de orice boli cauzate de ciuperci, bacterii și virusuri.

Cantitatea mare de vitamina C înseamnă că va elibera antioxidanți care vor lupta împotriva radicalilor liberi și a oricăror simptome de inflamație și, astfel, imunitatea ta va fi îmbunătățită.

Persoanele care consumă cantități bogate de vitamina C sunt mai puțin predispuse să sufere de răceală comună cu până la 66% în comparație cu persoanele care nu consumă cantități bogate de alimente cu vitamina C în mod regulat, potrivit Dr. Health Benefits.

Vezi și: Ce să faci dacă te-a zgâriat pisica. Când trebuie să te prezinți la medic. Ce complicații grave riști

Năsturelul previne cataracta

Cantitatea mare de vitamina C din năsturel este benefică și pentru menținerea sănătății ochilor. Un studiu efectuat în Europa sugerează că vitamina C regăsită în năsturel ar putea fi benefică pentru a vă proteja de boli oculare precum cataracta.

Năsturelul reduce simptomele astmului

Vitamina C se dovedește a fi un bun medicament pentru astmul pediatric. Un studiu efectuat pe copii demonstrează că copiii care consumă zilnic vitamina C de cel puțin 0,2 mg au prezentat o creștere a volumului expirator forțat (VEF). Acest studiu a dovedit că vitamina C ar putea fi foarte utilă pentru a reduce simptomele astmului pediatric.

Năsturelul stimulează absorbția de fier

Deoarece năsturelul conține o cantitate mare de vitamina C, această plantă ar fi de mare ajutor pentru a stimula absorbția fierului în organism. Fierul este un nutrient foarte important pentru a transporta oxigenul de la plămâni la celelalte părți ale corpului tău. Vitamina C va stimula absorbția fierului, în special a fierului non-hem, care este greu de absorbit fără ajutorul vitaminei C.

Năsturelul reduce daunele oxidative

Conținutul de vitaminele C și E este foarte eficientă pentru a reduce daunele oxidative ale celulelor roșii din sânge. Un studiu de cercetare a demonstrat deja că năsturelul  ar putea fi benefic pentru a menține sănătatea sângelui, astfel încât organele din corp să funcționeze corect.

Vezi și: Lumânările parfumate, ce nu știai despre ele. Cum îți influențează sănătatea

Năsturelul menține sănătatea creierului

Consumul de alimente care sunt bogate în vitamina C, inclusiv năsturelul, va fi foarte bun pentru a vă proteja de boli, cum ar fi Alzheimer sau orice alte leziuni cerebrale, și pentru a îmbunătăți leziunile cerebrale. Potrivit studiului, persoanele care au niveluri mai scăzute de vitamina C sunt mai susceptibile de a suferi de traumatisme craniene susținute. De fapt, unele studii indică, de asemenea, că vitamina C a jucat un rol vital în activitatea neuronilor.

Năsturelul, benefic pentru sănătatea inimii

Unele studii indică, de asemenea, că năsturelul ar putea fi foarte puternic pentru a vă preveni de orice boală asociată cu cea cardiovasculară. Năsturelul este o sursă perfectă de vitamina C, care apoi poate elibera antioxidanți și vă va proteja de deteriorarea țesuturilor cauzată de stresul oxidativ. Vitamina C va menține inima dumneavoastră sănătoasă, iar colesterolul LDL va fi mai mic decât înainte.

Există un studiu efectuat pe 662 de participanți care a arătat că o cantitate suficientă de folat în organism poate proteja participanții de boala accidentului vascular cerebral. Consumul de năsturel ar putea să vă ajute să preveniți accidentul vascular cerebral, deoarece acesta conține o cantitate mare de folat.

Vezi și: Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

Năsturelul, antidepresiv natural

Năsturelul poate reduce și ameliora depresia datorită compusului său de folat. De fapt, folatul poate lucra împreună cu neurotransmițătorul sistemului nervos central pentru a stimula producția de hormon serotonină, care este un hormon antidepresiv.

Un studiu care a implicat 15315 participanți demonstrează că persoanele cu un nivel scăzut de folat vor fi mai predispuse la riscul de depresie. Nivelul scăzut de folat din organism poate fi cauzat de consumul excesiv de alcool. Așadar, ar fi bine să reduceți consumul de alcool și să încercați să consumați această plantă sănătoasă.

Năsturelul menține funcția cognitivă

Compusul de folat care este conținut în creson ar fi foarte util pentru a menține buna funcționare a capacității cognitive din creier. Există un studiu care a implicat participanți de sex masculin cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, iar acestora li s-au administrat 80 mg de folat în mod regulat.

Rezultatul acelui studiu este că participanții nu au suferit de declin cognitiv și, de asemenea, și-au menținut fluența verbală. Așadar, consumul de năsturel va aduce beneficii persoanelor vârstnice. 

Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

Năsturelul conține compuși care luptă împotriva cancerului

Năsturelul este cunoscut pe scară largă pentru eficacitatea sa de a lupta împotriva multor tipuri de cancer, deoarece conține compus anticancerigen și există multe studii care a dovedit eficaticatea acestuia pentru a învinge multe boli care ar putea stimula activitatea celulelor canceroase din organism.

Potrivit unor studii, năsturelul are capacitatea de a inversa deteriorarea ADN-ului celulelor albe din sânge. Celulele persoanelor care consumă năsturel în mod regulat au fost mai capabile să se protejeze de apariția peroxidului de hidrogen, care ar putea cauza o problemă mai gravă precum cancerul.

De asemenea, există unele studii potrivit cărora gustul amar al năsturelului provine de la compusul fitochimic. Acest compus este foarte esențial pentru a stimula apărarea naturală a organismului care protejează celulele din corp. De asemenea, conținutul de luteină și betacaroten din năsturel este considerat a fi foarte util ca fiind anticancerigen care previne creșterea celulelor canceroase.

Previne cancerul de sân

Năsturelul conține un compus numit fitonutrient care este foarte eficient pentru a te proteja de cancer. Acest fitonutrient va crește cantitatea de molecule către sistemul circulator al organismului și astfel, va preveni creșterea cancerului de sân. Unii experți sugerează că ai nevoie de cel puțin 80 de grame de năsturel pe zi dacă vrei să te protejezi pe deplin de cancerul de sân.

Năsturelul, sursă importantă de calciu

Mulți cercetători sunt de acord că năsturelul conține o cantitate mare de calciu, care este foarte eficientă pentru a vă proteja de mai multe tipuri de boli, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul și hipertensiunea. De asemenea, s-a demonstrat că acesta este sigur împotriva efectelor cardiace care pot apărea în cazul persoanelor care consumă o doză mare de suplimente.

Vezi și: Gripa: zeci de morți, sute de cazuri grave, aceeași părere: "o simplă răceală". Ne-au scăzut anticorpii "naturali" în 3 ani? Există și long-gripă? Dorobăț: Reușește să distrugă inima și plămânii

Năsturelul previne osteoporoza

Calciul pe care îl conține năsterulul va fi de mare ajutor pentru a vă proteja de orice fel de boală osoasă, în special de osteoporoză. Calciul va juca un rol vital pentru a vă întări oasele prin stimularea producției de osteoblast. Alături de acidul folic pe care îl conține, nutrienții de calciu vor proteja densitatea osoasă a oamenilor, de la cei tineri până la cei în vârstă.

Deoarece năsturelul este o sursă importantă de calciu, acesta va aduce efecte deosebite asupra dinților tăi. Atunci când veți consuma această plantă, dinții dumneavoastră vor deveni mai puternici. 

Năsturelul, afrodisiac natural

Năsturelul este cunoscut în mod obișnuit pentru efectele sale afrodiziace. De fapt, vechii romani și persani foloseau această plantă ca afrodiziac, astfel încât libidoul lor creștea semnificativ după ce o consumau. Năsturelul este cunoscut pentru eficacitatea sa de a crește producția de hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul, în principal datorită conținutului său ridicat de zinc și fier.

Vezi și: Cafeaua, test de de personalitate. Poate să indice tipul de persoană care ești. Ce înseamnă dacă bei cafea neagră sau cu lapte și mai dulce

Năsturelul, cum să îl consumi

Năsturelul poate fi adăugat în supe, salate, omlete, plăcinte și alte feluri de mâncare.

De asemenea, ați putea folosi năsturelul sub formă de suc. Trebuie doar să vă pregătiți storcătorul de fructe și blenderul, să adăugați 4 sau 5 frunze de năsturel în blender, să adăugați puțină apă și să strecurați după aceea. Ați putea adăuga puțin zahăr sau miere pentru a reduce amărăciunea acestuia.

Ați putea folosi năsturelul ca loțiune pentru piele și să-l aplicați pe față, combinând 1 lingură de miere cu 4 linguri de suc de năsturel. Stocați amestecul în sticlă și păstrați-l în frigider după ce nu îl folosiți. Poți aplica această loțiune sănătoasă de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel