Dușul, necesar, dar contează și momentul în care te speli. Când nu ar trebui să faci duș niciodată. Îți poate afecta inima

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dusul - FOTO: Freepik@kuprevich
dusul - FOTO: Freepik@kuprevich

Dușul este absolut necesar pentru a ne păstra igiena. Dar, surprinzător, există o moment optim pentru când trebuie să ne spălăm. Află care este acesta

Dușul face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi. Unii alegem să ne spălăm dimineața înainte de a pleca la serviciu, iar alții seara sau chiar la prânz. Numai că specialiștii au ajuns la concluzia că există un moment al zilei total nepotrivit pentru a ne spăla. Află care este momentul ideal pentru a face duș, dar și care este ora cea mai fatidică pentru a te spăla. 

Dușul, în funcție de activitățile pe care le desfășurăm

Dușul este un subiect de curățenie care probabil a fost dezbătut de când a fost inventat primul duș în 1767. Dar, care este momentul ideal al zilei să te duci la duș pentru a te spăla. Și care este cel mai fatidic moment pentru a face acest lucru. 

Având în vedere că obiceiurile de îmbăiat variază foarte mult în rândul oamenilor - unii iubesc să facă duș la prima oră a dimineții, în timp ce alții iubesc o baie seara. Sunt persoane care fac duș de două ori pe zi, în timp ce altele fac duș de două ori pe săptămână.

Acestea fiind spuse, se pare că există argumente pro și contra de luat în considerare atunci când faceți baie în orice moment al zilei și există un caz care trebuie făcut pentru duș ori de câte ori preferați. Dar dacă sunteți în căutarea celui mai bun moment pentru a face duș pentru o sănătate optimă a pielii și pentru a cunoaște momentele care sunt mai puțin potrivite pentru a face duș, citiți mai departe, pentru că vă explicăm totul mai jos.

Vezi și: Ce să faci dacă te-a zgâriat pisica. Când trebuie să te prezinți la medic. Ce complicații grave riști

Dușul, care este cel mai bun moment al zilei

Dușul de seară este mai sănătos pentru corpul tău – și pentru piele, mai exact – decât o spălare de dimineață. Ori de câte ori facem duș înainte de culcare, putem fi siguri știind că nu aducem cu noi germenii adunați pe corp în timpul zilei.

"Se crede că dușul seara este mai bun pentru sănătatea pielii tale din mai multe motive. În acest sens, îndepărtează murdăria din aer, care include germeni, poluare și praf care se pot aduna în timpul zilei, precum și transpirația care se acumulează. Făcând duș seara, vă curățați pielea de acestea înainte de a merge la culcare, permițându-i astfel să se regenereze în mod corespunzător peste noapte", a explicat recent medicul cosmetic Rekha Tailor, MD potrivit Eat This, Not That.

Dușul de dimineață, beneficii

Dar și dușurile de dimineață oferă și beneficii. În timp ce dușul de seară este evident mai bun pentru pielea ta, un exfoliant de dimineață are și unele beneficii, mai ales că se referă la sănătatea mintală. O rutină de curățare de dimineață vă poate ajuta să începeți circulația sângelui, să vă începeți ziua energizat.

"Dușurile de dimineață pot fi revigorante. Puteți să faceți duș și să vă stabiliți intențiile pentru ziua următoare, să vă planificați întâlnirile și să aveți puțin timp pentru voi înainte de a urma rutina zilnică", a declarat antonia Harman, vindecătoarea principală, pentru Glamour.

Dacă faci un duș rece, chiar îți faci corpului niște favoruri.Un duș rece de dimineață este legat de mai puțin stres, un sistem imunitar mai bun, o piele strălucitoare și chiar mai puțin dorința de a amâna anumite sarcini.

Vezi și: Lumânările parfumate, ce nu știai despre ele. Cum îți influențează sănătatea

Momentul zilei în care dușurile sunt mai puțin eficiente

Dușurile pot fi un ritual liniștitor dimineața sau seara. Momentul în care dușurile sunt mai puțin eficiente este după-amiaza. Potrivit specialiștilor,  nu vei beneficia de valul de energie de dimineață, iar corpul tău va fi în continuare murdar înainte de ora de culcare.

"Există puține beneficii pentru duș în mijlocul zilei. S-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a te revigora pentru restul activităților zilei, dar în ceea ce privește igiena, este practic irelevant. Ai restul zilei pentru a-ți expune pielea și părul la poluanții din jurul tău înainte de a te urca în pat și de a răspândi germenii", a explicat Caleb Backe, expert în sănătate și wellness la Maple Holistics, pentru Bustle.

Vezi și: Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

Nu faceți duș după o masă copioasă

Specialiștii ne recomandă să nu facem duș după o masă copioasă. Dacă aveți grijă de sistemul digestiv, ați fi înțelept să așteptați 30 până la 45 de minute după ce ați mâncat o masă mare înainte de a face duș. 

Când faceți duș, începeți procesul de "acțiune hipertermică", care este atunci când temperatura internă a corpului crește cu câteva grade. Dacă ai mâncat copios, atunci când intri la duș, corpul tău începe acțiunea hipertermică, iar experții în sănătate spun că aceasta poate interfera cu digestia și poate duce la crampe, dureri de stomac și arsuri cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel