Planta cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale, nelipsită din ciorbele românești

Adisa Codruț |
Data publicării:
Țelina. Foto: Pexels
Țelina. Foto: Pexels

Țelina, plantă din aceeași familie cu morcovii și pătrunjelul, conține antioxidanți ajută la prevenirea unor boli. Un compus vegetal are proprietăți antibacteriene și antivirale.

O plantă întâlnită aproape în mai toate grădinile este țelina. Consumul singur de țelină, subliniază cercetătorii, nu este de natură să prevină sau să vindece vreo boală. Planta conține un compus vegetal numit apigenină, care reprezintă un agent antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant. Ar avea și proprietăți care ar ajuta la combaterea cancerului. În 2015, cercetătorii din spatele unui studiu efectuat pe șoareci au concluzionat că dietele bogate în apigenină au redus expresia anumitor proteine ​​inflamatorii. În acest fel, aceste substanțe pot reduce inflamația și pot restabili echilibrul sistemului imunitar.

Țelina mai conține un flavonoid numit luteolină, care ar face celulele canceroase mai sensibile la atacul substanțelor chimice în tratamente. Extracte de țelină ar reduce hipertensiunea – arată testele pe șobolani. Mai este o sursă bună de fibre, potrivit medicalnewstoday.

Unii cercetători au sugerat că extractele din țelină pot ajuta la prevenirea unor boli hepatice, obstrucția tractului urinar, gută, tulburări reumatice. Unii folosesc semințe de țelină pentru a trata: bronșită, astm, psoriazis și alte afecțiuni ale pielii, vărsături, febră. Însă, ultimele două fraze nu sunt întărite de studii științifice ample.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel