Țelina, 10 efecte benefice DOVEDITE științific. De ce boli te protejează

Dana Lascu |
Data publicării:
Țelina. Foto: Pexels
Țelina. Foto: Pexels

Indiferent dacă o mâncați crudă, o puneți în supă sau ciorbă sau adăugați căteva tulpini în salată, țelina aduce câteva beneficii uimitoare pentru sănătate. 

Țelina este plină de vitamine și minerale care ajută la reducerea inflamației, promovează sănătatea articulațiilor și chiar ajută la protejarea împotriva cancerului.
Dacă țelina nu face parte din dieta zilnică, iată zece motive pentru care ar trebui să o consumați:

1. Reduce inflamația

Țelina este un antiinflamator natural, întrucât conține luteolină. Acesta este un fitochimic care s-a demonstrat (link direct studiu) că reduce inflamația în multe părți ale corpului, inclusiv în creier (sursa informațiilor).

2. Reduce colesterolul

Țelina conține ftalide care declanșează producerea de acizi biliari, cei care duc la reducea colesterolului LDL din sânge. Consumul a aproximativ două tulpini de țelină pe zi vă poate ajuta să reduceți cantitatea de colesterol rău din corp (sursa informațiilor).

3. Ajută în tratamentul infecțiilor vezicii urinare

Țelina este, de asemenea, un diuretic natural. Ajută la eliminarea calculilor biliari și a bacteriilor din organism, fiind un adjuvant în tratamentul infecțiilor vezicii urinare și pentru promovarea unui sistem digestiv sănătos.

4. Bună pentru sănătatea articulațiilor

Proprietățile antiinflamatorii ale țelinei sunt importante în afecțiuni inflamatorii, inclusiv gută și artrită. Un pahar de suc de țelină pe zi ajută la reducerea umflăturii și a durerii asociate cu aceste afecțiuni.

5. Protecție împotriva cancerului

Există mulți compuși în țelină care s-au dovedit valoroși în lupta împotriva cancerului. Ftalidele și poliacetilenele detoxifică celulele canceroase din organism pentru a ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian (sursa infrormațiilor).

6. Controlul tensiunii arteriale

Țelina conține potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale. Ftalidele din țelină ajută, de asemenea, la relaxarea mușchilor din jurul arterelor, ceea ce scade tensiunea arterială ajutând dilatarea vaselor de sânge (sursa informațiilor).

7. Slăbire

Țelina este gustarea perfectă pentru pierderea în greutate. O tulpină conține doar aproximativ 15 calorii și este plină de fibre. Fibrele din țelină vă vor ajuta să aveți senzația de sațietate mai mult timp, pentru a preveni supraalimentarea.

8. Remediu pentru respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare rezultă din dezvoltarea bacteriilor în gingii și dinți. Mestecarea unei bucăți de țelină poate ajuta la dislocarea alimentelor răase între dinți. De asemenea, vă va ajuta să vă împrospătați respirația!

9. Ajută la digestie

Conținutul ridicat de apă și fibre din țelină o fac un aliment ideal pentru a ajuta la remedierea constipației. Apa și fibrele insolubile vă vor ajuta să vă mențineți sistemul digestiv funcțional.

10. Ameliorarea stresului

Credeți sau nu, țelina vă poate ajuta corpul să facă față mai bine stresului și anxietății. Țelina conține magneziu, care calmează în mod natural sistemul nervos. Țelina mâncată înainte de culcare poate contribui, de asemenea, la promovarea unui somn mai bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel