Pneumonia la copii: în 60% din cazuri, virusurile, nu bacteriile ar cauza-o

Florina Pop |
Data publicării:
Copil  FOTO: pexels.com
Copil FOTO: pexels.com

Pneumonia din copilărie ar fi cauzată în 60% din cazuri de viruși, nu de bacterii, susține un studiu. S-au testat circa 4.200 de copii din Africa și Asia.

Pneuumonia, copii, virusuri. O cercetare recentă sugerează că 60% dintre cazurile de pneumonie la copii sunt cauzate de virusi, nu de bacterii. Cum cauza infecției pulmonare este adesea greu de diagnosticat, asta îi forțează pe medici să se bazeze pe antibiotice fără să știe dacă bacteriile sunt de vină, informează sciencemag.

Autorii studiului au analizat peste 2 ani probe din nas, gât sânge, spută și alte probe de lichid de la 4.232 copii din state ca Bangladesh, Gambia, Kenya, Mali, Africa de Sud, Thailanda și Zambia. Toți micuții aveau pneumonie severă. Cercetătorii au luat în considerare și că pneumonia ucide anual aproape un milion de copii.

"La copii în special, numărul mare de potențiali agenți patogeni și localizarea lichid infectat în adânc în plămâni face ca diagnosticul să fie dificil. Acum, cercetătorii au o nouă modalitate de a identifica cauza pneumoniei severe la copii", se explică pe site-ul citat.
Probele luate au fost analizate ca să afle cauza pneumoniei. Aveau o listă cu vreo 30 de agenți patogeni – 60% viruși, bacterii sub 30%, iar restul de 10% - ciuperci, TBC, cauze necunoscute.

Cel mai mare „vinovat", susțin cercetătorii, este virusul sincițial respirator (RSV). Asta au descoperit în 30% din cazurile investigate.
Autorii studiului susțin că descoperirea lor arată, încă o dată, nevoia de vaccinuri noi, iar dacă noua lor tehnică de diagnosticare ar fi extinsă ar putea contribui la reducerea suprautilizării globale a antibioticelor, se mai arată pe site-ul citat.

Studiul a fost publicat în The Lancet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel