Polipii: cauze, simptome și tratament. Care este vârsta potrivită pentru extirparea lor. Doru Oprea: Se recuperează mai repede. Incidența recidivelor este relativ scăzută

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
polipii. FOTO: Freepik @pressfoto
polipii. FOTO: Freepik @pressfoto

Polipii nazali au un rol important în primii ani de viață, însă imflamarea acestora poate avea un impact major asupra sănătății. Când este cazul să fie extirpați.

Polipii, în termeni medicali vegetații adenoide, reprezintă un țesut limfatic situat în spatele nasului, iar în primele luni de viață, rolul acestora este unul benefic, de apărare imunitară.

Ceea ce multă lume consideră că este nociv legat de prezența polipilor, cu care de altfel ne naștem toți, vine tocmai pe fondul rolului pe care aceștia îl au pentru imunitate.

”Primii factori care duc la inflamarea lor sunt infecțiile bacteriene, infecțiile virale, alergenii. Uneori putem da vina și pe tot felul de poluanți din mediul în care trăim”, a declarat dr. Doru Oprea, medic specialist  ORL, la Vorbește lumea de la ProTV, subliniind că intrarea în colectivitate este un factor important ce duce la inflamarea acestor vegetații.

”Colectivitatea, mai ales la vârste mai fragede predispune copiii la tot felul de infecții pentru că ei, pe lângă faptul că au o imunitate precară, trăiesc și într-un mediu propice pentru a contacta tot felul de infecții”, a mai spus medicul.

Vezi și: Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Inflamarea polipilor, cauze și simptome

Deși cauzele inflamării polipilor nu au fost determinate cu exactitate, există o serie de probleme de sănătate care pot duce la această afecțiune. Printre ele se numără:

- rinita alergică

- astmul bronșic

- fibroza chistică

- otita

- rinosinuzita cronică

- sindromul Young

- sindromul Churg-Strauss

- intoleranța la aspirină

- afecțiunile alergice și non-alergice.

În ceea ce privește simptomatologia acestei afecțiuni, medicul ORL susține că primul semn îl reprezintă obstrucția nazală.

”În momentul în care observăm că după o răceală copilul rămâne cu obstrucție nazală, vorbește nazonat, noaptea poate respiră ceva mai zgomotos, ține gura deschisă, se trezește dimineața cu gura și buzele uscate, mai obosit decât ne-am aștepta după o noapte de somn, de altfel liniștită.

Acestea ar fi niște semne destul de clare că ne confruntăm cu această afecțiune”, a mai spus medicul.

De asemenea, specialistul a ținut să sublinieze că inflamarea polipilor, în sine, nu doare, ”însă pot provoca infecții de vecinătate care pot durea. Iar unele, precum otitele medii acute, pot fi destul de dureroase.

De fapt acesta fiind unul dintre motivele pentru care se prezintă părinții la medic, pentru că obstrucția nazală o consideră oarecum normal, după răceli”, mai spus medicul.

Vezi și: Infertilitatea la femei, tratată cu ajutorul chirurgiei robotice. Horia Cioflan: Cele mai frecvente în rândul populației. Au efecte devastatoare

Polipii, diagnostic și tratament

Diagnosticul se pune de către medicul ORL, în baza unui control medical, iar forma de tratament depinde de gradul de afectare a pacientului.

Având în vedere că vegetațiile adenoide sunt prezente de la naștere, dar că la vârsta adolescenței are loc o regresie a acestora, tratamentul se poate realiza medicamentos sau chirurgical, în funcție și de vârsta pacientului.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical al polipilor la copii, medicul susține că există o întreagă dezbatere pe subiectul eliminării chirurgicale a acestor vegetații inflamate.

”De principiu, vârsta ar fi de preferat să fie de peste 2 ani. Dar în cazul unor copii cu simptomatologie severă, am întâlnit, de exemplu, copii care fac otite medii acute supurate, severe, care necesită internări repetate, atunci unul dintre diagnostice este și cel de rinoadenoidită cronică hipertrofică și se impune operația.

Dar altfel, simptomatologia este cea care dictează dacă facem operația sau nu. Vârsta și alți factori vin în planul doi”, a mai spus medicul.

Potrivit medicului, intervenția chirurgicală se poate face în mai multe moduri, atât clasică, ”chirurgical, cu instrumente reci, când prin orificiul bucal rezecăm pachetul de polipi cu instrumente de metal”, dar și endoscopic, cu laser. 

Mai mult decât atât, având în vedere evoluția modului de intervenție, medicul susține că operația este destul de bine tolerată de cei mici. În ceea ce privește modul de anesteziere, mediul afirmă că aceasta se prin anesteziere generală,  fiind mai puțin traumatizantă pentru copil, dar preventiv are loc și intubarea acestuia, pentru a se evita aspirarea de sânge la nivelul plămânilor. 

”Media de internare, pe zile, este undeva la 24 de ore, iar copilul, spre după-amiaza zilei poate merge acasă. Iar ca simptomatologie (n.r. post operatorie), după două zile, cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât copilul se recuperează mai repede.

După cele două zile, majoritatea copiilor nu mai acuză niciun simptom. Se mai poate rămâne cu o gură puțin mirositoare, din cauza procesului de vindecare, dar care dispare după prima săptămână”, a mai spus medicul.

Totodată, specialistul ORL susține că problemele cu polipii pot recidiva, ”dar incidența recidivelor este relativ scăzută”.

Vezi și: Fetița Adinei Postelnicu, diagnosticată cu astigmatism hipermetropic compus: simptome, tratament: Am avut un șoc. Nu a văzut niciodată imaginea. Dacă nu-și revine, după 18 ani vom încerca și operația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel