Postmenopauza: Greutatea corporală, asociată cu cancerul de sân

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Femeile aflate în postmenopauză trebuie să fie foarte antente la greutate; un studiu arată că obezitatea la această vârstă este asociată cu un risc mai mare de cancer de sân.

Într-un studiu asupra femeilor aflate în postmenopauză, s-a demonstrat că participantele care au pierdut în greutate aveau un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar invaziv decât cele care și-au menținut sau au crescut în greutate. Publicate în CANCER, un jurnal revizuit de Societătea Americane de Cancer, rezultatele sugerează că pierderea în greutate poate ajuta la reducerea riscului de cancer la sân al femeilor aflate în postmenopauză.

Deși obezitatea a fost puternic legată de riscul de cancer de sân, studiile care au analizat dacă pierderea în greutate ar putea reduce riscul femeilor aflate în postmenopauză au furnizat rezultate mixte.

Pentru a examina problema, Rowan Chlebowski, de la Centrului Național Medical din City of Hope din Duarte, California, și colegii săi au analizat informații despre 61.335 de femei care au participat la Studiul de observație al Inițiativei Mondiale a Sănătății, care nu aveau cancer de sân anterior și aveau rezultate mamografice normale.

La începutul studiului au fostevaluate greutatea corporală a femeilor, înălțimea și indicele masei. De asemenea, evaluarea s-a repetat după 3 ani.

Risc de cancer la sân 

Pe parcursul unei urmăriri medii de 11,4 ani, au fost diagnosticate 3.061 de cazuri noi de cancer de sân invaziv. Femeile cu pierdere în greutate ≥5 la sută au avut un risc de cancer la sân cu 12% mai mic, în comparație cu femeile cu greutate stabilă, fără interacțiune prin indicele de masă corporală.

Creșterea în greutate de ≥5% nu a fost asociată cu riscul de cancer de sân în general, dar a fost asociată cu o incidență de 54% mai mare de cancer de sân triplu negativ.

„Studiul nostru indică faptul că reducerea moderată, relativ scurtă a greutății, a fost asociată cu o reducere semnificativă statistic a riscului de cancer de sân pentru femeile aflate în postmenopauză”, a spus dr. Chlebowski.

Acestea sunt rezultate observaționale, dar sunt, de asemenea, susținute de dovezi clinice randomizate ale studiului de modificare dietetică a Inițiativei Sănătății Femeii, unde, într-un cadru de studiu clinic randomizat, adoptarea unui model dietetic cu conținut scăzut de grăsimi, care a fost asociat cu o magnitudine similară de pierdere în greutate, a dus la o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii globale a cancerului de sân.

Aceste descoperiri, luate împreună, oferă dovezi corelative puternice că un program modest de pierdere în greutate poate afecta cancerul mamar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel