Postul afectează bolile legate de bătrânețe. De ce să te abții de la mâncare

Angela Sabău |
Data publicării:
Postul afectează bolile bătrâneții
Postul afectează bolile bătrâneții

Postul este una din cele mai vechi metode de a ține bolile departe și de menținere a longevității. Cercetătorii au descoperit cum răspund celulele la înfometare și caută, acum, substanțe care au același efect.

Există multe indicii că postul favorizează longevitatea. În ultimii ani, o mare atenție a fost acordată așa-numitelor mimetice de restricție calorică (CMR), substanțe care simulează efectele în sănătate ale postului, fără a fi nevoie de schimbarea stilului de viață.

Într-un studiu publicat în EMBO Molecular Medicine, o echipă de cercetare condusă de Oliver Kepp și Guido Kroemer la Consiliul Francez de Cercetări Medicale (INSERM) raportează identificarea unui nou „candidat” la titlul de mimetic de restricție calorică. Substanța se poate dovedi utilă în cercetările ulterioare pentru tratamentul bolilor legate de vârstă.

Cum răspund celulele la înfometare

Primele dovezi experimentale potrivit cărora postul poate prelungi durata de viață are mai mult de un secol. De atunci, cercetătorii au confirmat aceste descoperiri în multe specii diferite. Când celulele sunt înfometate, acestea încetează să crească și mai degrabă investesc într-un proces de auto-curățare numit autofagie în care își reciclează propriile deșeuri celulare. Autofagia întinerește celulele și le elimină din proteine toxice și pliate greșit. Mai recent, Kroemer și alte echipe de cercetare au adus o nouă lumină asupra mecanismelor moleculare din spatele acestui fenomen.

Deși restricția calorică este probabil una dintre cele mai eficiente măsuri pentru extinderea duratei de viață a modelelor animale, este dificil de urmărit în viața reală. Cu toate acestea, cercetările actuale indică faptul că consumul anumitor substanțe are un efect similar. În lucrările anterioare, Kroemer și colegii săi au demonstrat că așa-numitele mimetice de restricție calorică (CRM), cum ar fi spermidina și resveratrolul, pot de asemenea induce autofagie. Efectul anti-îmbătrânire al acestor agenți a fost demonstrat într-o varietate de specii, de la drojdie la viermi și la șoareci. În plus, spermidina a fost corelată cu longevitatea umană și reducerea mortalității cardiovasculare și a cancerului.

Compuși testați

Pentru a descoperi mai multe mimetice de restricție calorică, Kroemer și echipa sa au testat acum 200 de compuși care aparțin aceleiași clase de substanțe ca spermidina și resveratrolul. Ei au examinat mai întâi care dintre aceste substanțe arată reacții celulare caracteristice autofagiei crescute în teste de laborator făcute pe șobolani și pe culturi de celule umane, în timp ce nu sunt toxice pentru celule. Un agent numit calcou 3,4-dimetoxi (3,4-DC) a ieșit în evidență drept cel mai bun candidat. O privire mai atentă asupra modului exact de acțiune al 3,4-DC a relevat faptul că induce autofagia printr-o altă cale decât spermidina și resveratrolul.

Cercetătorii au investigat apoi efectul 3,4-DC asupra animalelor vii. În acest scop, au injectat substanța la șoareci. Ei au descoperit că acesta protejează împotriva infarctului miocardic și că reduce creșterea tumorilor în contextul anumitor agenți chimioterapeutici. Ambele efecte au fost asociate anterior cu autofagie și cu CRM-uri precum spermidină și resveratrol.

Rămâne de văzut dacă 3,4-DC are efecte similare la om. Cu toate acestea, studiul este o dovadă de principiu că abordarea cercetătorilor de testare a substanțelor în cultura celulară este o modalitate rapidă și eficientă de a identifica noi candidați CRM cu diverse moduri de acțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel