Postul Crăciunului, alertă alimentară. Ce conține, de fapt, pâinea pe care o mâncăm: Gândiți-vă bine când mai cumpărați o pâine

Postul Craciunului, paine - Foto: Freepick @azerbaijan_stock
Postul Craciunului, paine - Foto: Freepick @azerbaijan_stock

Ce conține pâinea pe care o cumpărăm zilnic. Ingredientele care ne pun viața în pericol, mai ales acum, în Postul Crăciunului, când o mâncăm în cantitate mare.

Astăzi începe Postul Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini și ultimul post din acest an.

Având în vedere că pe parcursul acestei perioade consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

Astfel, InfoCons informează că toți consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai  atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Pentru gustarea de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt:

Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .

Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

Într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și  suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

"Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume.

Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor", spune Sorin Mierlea, Președinte InfoCons, care ne îndeamnă să folosim aplicația lansată de InfoCons care ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare, o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm.

VEZI ȘI: Postul Crăciunului, ce să faci să NU te îngrași. Marea greșeală pe care o fac toți românii. Bălănică: Trei criterii importante. Mulți își pun sănătatea în pericol

Ce conține pâinea pe care o cumpărăm zilnic și cum ne pune viața în pericol

 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

"Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu", spune Sorin Mierlea.

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului.

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

- Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție

- Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

- 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie

- 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%

4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faina, 44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:

- Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;

- Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;

- Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;

- Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;

- Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.

Din punct de vedere al pasteurizarii:16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

8% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;

- 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;

- 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

- 60% dintre produsele studiate au avut în componență Acid ascorbic

- 48% dintre produsele studiate au avut în componență Acid sorbic

- 40% dintre produsele studiate au avut în componență Propionat de calciu.

VEZI ȘI: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Pate de Post cu până la 13 aditivi alimentari (E-uri)

InfoCons a realizat un studiu pe 39 de produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

- Broccoli 33% din compoziție

- Boabe de soia 32 % din compoziție

- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

- Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

- Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

- Semințe de in 2.5% din compoziție

- Ceapă verde 2% din compoziție.

Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:

- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;

- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;

- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;

- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;

- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;

- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri.

VEZI ȘI: Tratamentul salvator pentru infarctul miocardic. Deac, cifre încurajatoare: Altfel inima se oprește și nu se mai poate face nimic. Decesele, în scădere, de la 30% la 5%

Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:

E 407 (caragenanul) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice alimentorice produs sau substanţă, indiferent dacă este prelucrat integral, parţial sau neprelucrat, destinat consumului uman ori preconizat a fi destinat consumului uman (Legea 150/2004, art.3) clic pentru detalii" aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331 – Citrat biacid de sodiu, E 331 – Citrat monoacid de sodiu sau E 331 – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel