Postul negru, cu beneficii, dar și cu restricții. Țincu: Trebuie să fie individualizat. Toată activitatea cotidiană poate fi afectată

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
postul negru. FOTO: Freepik
postul negru. FOTO: Freepik

Postul negru nu este pentru toată lumea, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită. ”Trebuie să fie individualizat”, afirmă dr. Radu Țincu.

Postul reprezintă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Deși a fost asociat cu postul religios, pauza de la alimentație poate veni cu o serie de beneficii pentru organism, însă trebuie foarte multă atenție în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni și pentru care postul chiar ar fi contraindicat, dar și în cazul copiilor, care se află în perioada de creștere.

Vezi și: Boala Alzheimer, nou factor determinant. Ce fel de mâncare poate duce la declanșarea bolii. Devorează creierul

În mod normal, organismul uman este ”construit” să reziste fără hrană o perioadă destul de lungă, chiar și 60 de zile, după cum a afirmat medicul Radu Țincu, însă ”postul negru trebuie să fie individualizat, nu toată lumea poate să țină post negru pentru că au anumite boli, pacienții diabetici spre exemplu, copiii, care sunt în creștere, nu au nevoie de o astfel de perioadă atât de lungă fără alimentație.

Postul negru s-a pornit, sigur, de la motivele biblice și religioase, însă și din punct de vedere medical are anumite avantaje, pentru că reglează metabolismul organismului.

În momentul în care nu ne alimentăm o perioadă de timp, acest lucru va duce la mobilizarea unor depozite care să fie utilizate ca o alternativă de energie”, a explicat dr. Radu Țincu, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Intoleranța la lactoză, cauze, tipuri și simptome. Nutriționist: Experimentăm în mod diferit această intoleranță

Postul, negru sau intermitent, benefic pentru diabet

În acest sens, medicul a subliniat că postul, fie cel negru, fie cel intermitet, poată să vinăî în sprijinul persoanelor cu diabet.

”S-a dovedit, spre exemplu, că persoanele care țin periodic anumite perioade de post își reglează rezistența la insulină.

După o perioadă de post intermitent, avem o rezistență la insulină mai mică și acest lucru protejează în a dezvolta diabetul zaharat.

De asemenea, pe perioade lungi de timp, acest post negru sau intermittent fasting duce la scăderea greutății corporale, iar  scăderea greutății corporale ameliorează toate simptomele, fie că discutăm de sindormul metabolic, diabetul zaharat fiind pe primul loc, fie că discutăm de riscul de boli cardiovasculare”, a mai spus medicul.

Totodată acesta a ținut să sublinieze că avem multe beneficii ca urmare a ținerii unui post negru, atrăgând în același timp atenția cu  cu privire la decizia de a urma un astfel de post.

”Ce trebuie să știe oamenii este că niciodată nu trebuie să împingem mai mult decât capacitatea noastră fiziologică acest post negru. Unii pot să țină 4, 5, 7, 10 ore fără alimentație, alții pot ține două zile, dar nu suntem la concurență și nu trebuie să facem un scop din a prelungi această perioadă mai mult decât organismul nostru poate suporta”.

Vezi și: Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

Postul, când trebuie să ne oprim

Potrivit medicului, este nevoie să ascultăm semnalele pe care organismul ni le transmite în perioada în care ținem post negru sau intermitent. Mai mult, afirmă acesta, este nevoie să ne limităm în a ține post în momentul în care ”toată activitatea cotidiană poate fi afectată, avem o stare de energie deficitară, suntem mai moleșiți, nu putem să avem o activitate mentală suficient de bună”.

Dintre simptomele pe care le putem avea în timpul unui post negru prelungit, cel mai frecvent este durerea de cap, care este determinată de scăderea glicemiei.

”Este clar că în acel moment trebuie să facem ceva pentru că organismul funcționează într-un parametru de avarie”, a mai spus medicul.

Postul, caracter preventiv

De asemenea, mai afirmă medicul, ”postul negru are un caracter preventiv, el poate preveni anumite boli, iar în cazul celor care au deja diabet zaharat sau boli cardiovasculare, poate să amelioreze simptomatologia sau să întârzie apariția unor complicații”.

Totodată, susține medicul, atât în cazul postului negru, cât și al celui intermitent, ”atunci când simțim că organismul este depășit să nu îl suprasolicităm mai mult decât este necesar”, a concluzionat acesta.

Vezi și: Cât rezistăm fără hrană și apă. Care sunt riscurile deshidratării și cine sunt cei mai expuși. Țincu: Este principalul semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel