Intoleranța la lactoză, cauze, tipuri și simptome. Nutriționist: Experimentăm în mod diferit această intoleranță

Sonia Baciu |
Data publicării:
intoleranta la lactoza. FOTO: Freepik
intoleranta la lactoza. FOTO: Freepik

Intoleranța la lactoză afectează două treimi din populația adultă a lumii. Cum se manifestă și la ce trebuie să fim atenți.

Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă cauzată de incapacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate.

Este foarte frecventă, afectând cel puțin două treimi din populația adultă, la nivel mondial.

Intoleranța la lactoză, cauze și simptome

Intoleranța la lactoză apare în cazul în care organismul nu produce o cantitate suficientă de enzimă lactază, de care este nevoie pentru a digera lactoza.

Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu probleme digestive atunci când consumă lactate, ceea ce le poate afecta negativ calitatea vieții. Iar între aceste simptome sunt incluse balonarea, diareea și crampele abdominale, arată Healthline.

”Experimentăm în mod diferit această intoleranță la lactoză. Trebuie să știm că intoleranța nu este o alergie. Alergiile se întâmplă de obicei la proteine, la proteina laptelui, la cazeină, dar intoleranța înseamnă că digerăm mai prost carbohidratul din lapte, partea dulce, adică lactoza și asta pentru că nu mai producem lactază, enzima care se ocupă de această digestie, de această fermentare”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabet și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Alergiile și tratamentul de desensibilizare. Când se începe și în ce constă. Cămulescu: Este de lungă durată, duce la ameliorarea calității vieții

Potrivit medicului, această enzimă există în organism încă de la începutul vieții, însă o dată cu înaintea în vârstă enzima își pierde din persistență și astfel devenim intoleranți la lactoză.

Intoleranța la lactoză, tipuri

Intoleranța la lactoză este de mai multe feluri: primară, secundară, congenitală și în dezvoltare.

Intoleranța primară este cel mai frecvent tip de intoleranță și este cauzată de p scădere a producției de lactază odată cu vârsta.

Acesta poate fi parțial genetică, deoarece este mai frecventă la unele populații decât la altele, studiile arată că nord-europenii sunt afectați în proporție de sub 10%, în timp ce aproximativ 50% populația latină și central europeană este afectată de această condiție, arată Healthline.

Intoleranța secundară se dezvoltă ca urmare a unei alte tulburări care afectează intestinul subțire, locul unde se produce lactaza. Printre posibilele cauze se numără boala Crohn, boala celiacă, chimioterapia, colita ulcerativă, dar și vârsta.

Intoleranța congenitală este prezentă la nou-născuți. Este o afecțiune rară, moștenită, iar ambii părinți trebuie să aibă mutația genetică specifică pentru intoleranța la lactoză pentru ca bebelușul să se nască cu această afecțiune.

Intoleranța la lactoză în dezvoltare apare și la sugari. De obicei, este întâlnită doar la copiii prematuri, care se nasc înainte ca sistemul lor digestiv să fie complet dezvoltat, și provoacă simptome precum tulburări digestive.

Această condiție se rezolvă de la sine, pe măsură ce bebelușul crește însă acesta trebuie hrănit cu formulă, lapte praf, fără lactoză în locul alăptatului natural.

Intoleranța la lactoză, alternative și remedii

Nutriționistul afirmă că un simplu pahar de lapte, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, poate să strice dispoziția respectivei persoane, într-un timp foarte scurt, chiar și sub o oră, dar că există și produse lactate care pot fi consumate în siguranță.

”Un astfel de pahar cu lapte ne poate strica total dispoziția, la 30 de minute, maximum o oră după masă, devii un balon nervos, supărăcios și eventual mergi la toaletă cu sindrom diareic.

Dacă însă mănânci o bucată de cașcaval, brânză Cheddar, parmezan, brânză fermentată, brânză dură, maturată, unde acolo există fermentație, nu mai trebuie să fermentezi și tu și acolo, practic lactoza ajunge la zero”, a mai spus medicul.

Astfel, pentru a preîntâmpina intoleranța la lactoză, producătorii de lactate au scos pe piață variante de lapte delactozat, iar în paralel cu acestea mai sunt și variantele de lapte și produse lactate pe bază de plante, precum laptele de migdală, laptele de ovăz, laptele de soia sau iaurtul de cocos.

De asemenea, a precizat medicul, în farmacii se găsește enzima care ne lipsește, ”o pui în laptele normal  și te ajută. Ce nu ai aici, nu produci în intestinul subțire, pui de la farmacie. Pui enzima și digeri mai bine”, a mai spus nutriționistul, adăugă că intoleranța ”nu ne omoară, dar și că toți trebuie să ne stabilim pragul la care apar simptomele neplăcute”.

Vezi și: Claustrofobia, frica irațională care poate veni din copilărie. Cum se manifestă și cum poți scăpa de ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel