Postul poate preveni și evita toxiinfecțiile alimentare cu bacterii nocive. STUDIU
Într-un studiu realizat pe cobai, cerceătorii au constat că animalele care au fost făcute să țină post înainte și după expunerea la bacteriile Salmonella enterica au avut un risc mai mic de a dezvolta o toxiinf...
Când oamenii sau animalele dezvoltă o toxiinfecție alimentară, își pierd adesea pofta de mâncare. Cu toate acestea, nu se știa exact dacă postul protejează o gazdă de infecție sau crește susceptibilitatea acestora la dezvoltarea unei infecții.
Dar un nou studiu realizat în laborator face lumină în această dezbatere: Postul înainte și în timpul expunerea la bacteriile Salmonella enterica protejează șoarecii să nu dezvolte o infecție completă, parțial din cauza modificărilor microbiomului intestinal al animalelor.
Noul studiu (link drect studiu) a fost publicat în PLOS Pathogens și a fost realizat de Bruce Vallance și colegii săi de la Universitatea din British Columbia, Canada.
Cercetătorii au făcut șoarecii să postească timp de 48 de ore înainte și în timpul infecției orale cu bacteriile Salmonella enterica serovar Typhimurium, o cauză comună a toxiinfecțiile de origine alimentară la oameni.
Postul a scăzut semnele infecției bacteriene comparativ cu șoarecii hrăniți în timpul expunerii, inclusiv eliminând aproape toate leziunile și inflamația țesutului intestinal care sunt rezultat al infecției.
Când animalele care au ținut post au fost hrănite pentru o zi după acest interval, a existat o creștere dramatică a numărului de bacterii și o creștere a invaziei acestora în pereții intestinali, deși inflamația asociată a fost încă atenuată în comparație cu normalul.
Rezultatele nu au fost valabile atunci când șoarecii au fost expuși la Salmonella intravenos în loc de oral, iar analizele microbiomului șoarecilor au arătat modificări semnificative asociate cu postul și protecția împotriva infecției.
Postul funcționează și la alte bacterii
Mai mult, postul nu a protejat pe deplin șoarecii fără germeni - crescuți să nu aibă un microbiom normal - de Salmonella, sugerând că o parte din protecție se datorează efectului postului asupra microbiomului. Experimentele folosind bacteriile Campylobacter jejuni au confirmat că efectul postului nu a fost limitat la Salmonella, rezultate similare fiind observate și la această expunere.
„Aceste date sugerează că postul terapeutic (sau restricția calorică) are potențialul de a modula în mod benefic boli gastrointestinale infecțioase și potențial neinfecțioase”, au concluzionat cercetătorii.
Cercetătorii au adăugat că: „Cercetările noastre subliniază rolul important pe care îl joacă alimentele în reglarea interacțiunilor dintre gazdă, agenții patogeni enterici și microbiomul intestinal. Când alimentele sunt restricționate, microbiomul pare să „sechestreze” nutrienții care rămân, împiedicând agenții patogeni să dobândească energia care le trebuie ca să infecteze gazda. Deși sunt necesare mai multe cercetări, postul sau reglarea altfel a aportului de alimente ar putea fi exploatate terapeutic pentru a modula bolile infecțioase în viitor”.
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Primul caz de lepră confirmat în România după 44 de ani. Dr. Tudor Ciuhodaru, explicații
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Al doilea caz de lepră confirmat la Cluj. Alte două persoane, sub investigație
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Candida auris: ciuperca agresivă rezistentă la medicamente. Ce se întâmplă dacă un pacient a fost infectat
EXCLUSIV De ce rabia sperie mai mult decât gripa. Dr. Adrian Marinescu, dezvăluiri
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
