Premieră la Spitalul Parhon din Iași: Ambii rinichi de la un donator, transplantați aceluiași pacient

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Operația premieră de la Spitalul  Clinic Parhon a durat 9 ore. Foto: Spitalul  Clinic Parhon Iași / Facebook
Operația premieră de la Spitalul Clinic Parhon a durat 9 ore. Foto: Spitalul Clinic Parhon Iași / Facebook

Reușită medicală miercuri, la Spitalul Clinic Parhon din Iași: un bărbat are acum 4 rinichi, după ce a suferit un transplant în premieră în această unitate.

Un bărbat din județul Neamț are, începând de miercuri, patru rinichi, după ce medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon" din Iași au efectuat, în premieră pentru unitatea medicală, un transplant renal, în prima zi de Crăciun.

Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului, a declarat joi, pentru Agerpres, că bărbatul are 52 de ani, este din județul Neamț, iar de cinci ani făcea dializă din cauza unei boli imunologice care a debutat în 2005. Până în 2015, când a început dializa, bărbatul a urmat tratament medicamentos.

Operația a început la primele ore ale dimineții de 25 decembrie și a durat nouă ore.

„Intervenția chirurgicală este o premieră pentru spitalul nostru întrucât ambii rinichi au fost transplantați aceluiași pacient de la un donator aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 61 de ani. A fost o intervenție foarte grea, care a durat nouă ore, spre deosebire de patru ore cât durează de obicei. Acum beneficiarul are patru rinichi. Post-operator evoluția este favorabilă, pacientul se recuperează în Secția de terapie intensivă. Suntem recunoscători familiei donatorului și dorim să mulțumim în mod particular echipei de transplant pentru efortul depus la această intervenție maraton. În mod particular suntem recunoscători domnului profesor Petru Cianga, care pe tot parcursul nopții de 24 decembrie a verificat compatibilitatea imunologică a pacienților, precum și coordonatorilor echipei chirurgicale - dr. Cornel Moroșanu și dr. Adelina Miron, ce au făcut posibilă această premieră", a precizat dr. Ionuț Nistor.

Spitalul „Dr. C. I. Parhon" este singura unitate medicală din zona Moldovei unde există un Centru de Transplant Renal, medicii de aici având o experiență de 20 de ani în efectuarea unor astfel de intervenții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel