Procedura de prevenire a pancreatitei nu funcționează

pancreas - Foto: Freepik
pancreas - Foto: Freepik

O intervenție chirurgicală comună efectuată pentru a preveni pancreatita nu funcționează de fapt, a constatat un nou studiu.

Aproximativ una din 10 persoane se naște cu o afecțiune numită pancreas divisum, în care canalele pancreasului nu fuzionează corespunzător. Deși adesea asimptomatică, aceasta poate fi uneori un factor în pancreatita recurentă, o afecțiune gravă și dureroasă, potrivit Reuters.

Studiile retrospective au sugerat că o intervenție chirurgicală minim invazivă numită colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP) cu sfincterotomie endoscopică a papilei minore (miES) ameliorează pancreatita acută la 50-70 % dintre acești pacienți.

Cu toate acestea, ERCP în sine poate provoca pancreatită acută la 10%-20% dintre pacienți și poate instiga alte probleme ulterioare, cum ar fi cicatrizarea deschiderii pancreasului, care poate duce la alte simptome, a declarat într-o declarație conducătorul studiului, Dr. Gregory Cote de la Oregon Health & Science University.

În ciuda riscurilor cunoscute ale procedurii, până în prezent nu au existat studii care să compare miES cu o procedură falsă.

La reuniunea Digestive Disease Week, echipa sa a raportat 148 de pacienți cu pancreas divisum și o medie de trei episoade anterioare de pancreatită care au fost repartizați aleatoriu pentru a fi supuși miES sau unei proceduri simulate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel