Produse expirate, posibil să mai fie bune. Nutriționist: Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs

O teorie interesantă vine din partea unui medic nutriționist, care explică de ce, unele produse chiar dacă au termenul de valabilitate expirat, ar putea, totuși, să mai fie bune. Ea dă vina pe supraconsum, care...
Nutriționistul Mihaela Bilic spune, într-o postare pe pagina ei de Facebook, că alimentele pe care le consumăm au, adesea, un termen de valabilitate scurt, deși, în realitate, produsele sunt bune încă mult timp după acest termen. Ea explică diferența dintre un aliment stricat și unul expirat.
Iată cum explică ea:
„Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate????
Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate????
Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic- brânza cu cat e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă????????
E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani.
Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare????
De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți.
Cu siguranță carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit. Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă????
Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt. În Elveția nu pot să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert(?!), iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat-ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!
Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs- dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, spune medicul nutriționist.
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!