Prof.dr. Sebastian Ionescu: Nu se operează imediat orice malformație congenitală

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Prof. univ. dr. Sebastian Ionescu, șeful Clinicii de chirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie, din București, invitatul profesorului Irinel Popescu, la emisiunea „Academia de Sănătate”, de la DCMedical, a explicat cum este dezvoltat sistemul de chirurgie pentru copii în România, dar a și deschis cutia Pandorei: când și cum trebuie operată o malformație congenitală.

„Chirurgia pediatrică este o specialitate extraordinară, deosebită de toate celelalte prin faptul că abordează malformațiile congenitale", a explicat prof. univ. dr. Sebastian Ionescu. În România, sunt doar 185 de medici cu această specializare, care activează în spitalele județene, cu o pondere mai mare în marile centre universitare din București, Iași, Timișoara, Cluj și Târgu Mureș.

Chirurgia pediatrică, desprinsă din cea a adultului

„S-a dezvoltat, inițial, ca o specialitate care se desprindea de chirurgia adultului" pentru ca, mai apoi, din ea, să se „rupă" mai multe specializări, unele complet separate. Spre exemplu, în urmă cu mai mult de o decadă, „ortopedia pediatrică s-a separat complet de chirurgia pediatrică", arată Prof. univ. dr. Sebastian Ionescu, care are competențe în urologie endoscopică pediatrică (din 2000), în chirurgie laparoscopică pediatrică (din 1996) și diplomă europeană în chirurgie pediatrică (din 2006).

Numărul de chirurgi este mic, „pentru că și numărul de afecțiuni este redus. Noi încercăm să concentrăm pe anumite centre malformațiile congenitale pe care le îngrijim, fie că sunt ale aparatului renal, digestiv, ale aparatului pulmonar, ale organelor genitale, fie că sunt aspecte legate de chirurgia cranio-facială (...) care reprezintă, toate, o etapă de dezvoltare", a continuat Prof. univ. dr. Sebastian Ionescu.

Sunt maformații care se vindecă de la sine

El atrage însă atenția că necesitatea de a opera un copil trebuie atent analizată.

„Trebuie să înțelegem că o malformație congenitală nu trebuie întotdeauna abordată în regim de urgență, imediată la momentul nașterii. Trebuie să fim convinși că evoluția naturală nu va asigura o vindecare de la sine. Și aici exemplele clare sunt cele ale ureterohidronefrozelor, deci dilatațiile aparatului renal, care, dacă acum 25 de ani se abordau cât mai repede după momentul nașterii sau unele dintre ele încă din viața uterină, la momentul de astăzi ele sunt abordate dacă se dovedește că afectează funcția renală", arată chirurgul.

Când se operează hernia hiatală sau cea diafragmatică la copil și cine va supraveghea pacientul operat de-a lungul vieții, află explicațiile din VIDEO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel