Proteina care încetinește îmbătrânirea și combate bolile de inimă și artrita. Provine de la lilieci și reduce inflamația

Monika Baciu |
Data publicării:
proteina care incetineste imbatranirea si combate bolile de inima si artrita - FOTO: Freepik@byrdyak
proteina care incetineste imbatranirea si combate bolile de inima si artrita - FOTO: Freepik@byrdyak

Proteina care încetinește îmbătrânirea și combate bolile de inimă și artrita ar putea avea efect asupra și altor boli.

Proteina care încetinește îmbătrânirea și combate bolile de inimă și artrita a fost descoperită de oamenii de știință la liliac. S-a descoperit că proteina ASC2 oprește răspunsul inflamator la lilieci.

Medicamentele pentru oameni ar putea fi realizate pentru a imita ASC2, au declarat cercetătorii. O proteină provenită de la lilieci ar putea conține cheia încetinirii îmbătrânirii umane și a combaterii unor afecțiuni precum Covid, bolile de inimă și artrita, sugerează un studiu, potrivit Daily Mail.

Liliecii trăiesc în medie aproximativ 20 de ani și nu sunt afectați de agenți patogeni mortali pentru oameni, cum ar fi Ebola și COVID.

Vezi și: Planta care ajută inima și creierul. Are efecte antispastice. Reduce durerea, ameliorează tusea și calmează crizele epileptice

Liliacul, rezistent la boli

Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să investigheze aceste animale pentru a vedea dacă rezistența lor la boli poate funcționa și pentru oameni.

Cercetătorii de la Duke-NUS Medical School din Singapore au descoperit o proteină responsabilă de incredibila lor apărare imunitară. Aceasta s-a dovedit a fi promițătoare la șoarecii modificați genetic, iar oamenii de știință speră că, în cele din urmă, va putea fi folosită la oameni pentru a salva milioane de vieți.

Cercetătorii au descoperit o versiune modificată a unei proteine numite ”bat ASC2”, care oprește răspunsul inflamator la lilieci și le conferă rezistența lor virală.

”Rezultatele noastre demonstrează un mecanism important prin care liliecii limitează inflamația excesivă indusă de virus și legată de stres, cu implicații pentru durata lor de viață lungă”, a notat echipa.

Aceștia au modificat genetic șoarecii pentru a purta proteina ASC2, care au prezentat apoi aceleași proprietăți defensive împotriva inflamației ca și liliecii, potrivit studiului lor publicat în revista Cell.

Aceștia au investigat de ce liliecii sunt atât de buni în a ține piept virusurilor.

Vezi și: Bolile autoimune, frecvente la 1 din 10 persoane. Femeile, mai predispuse la artită, boala Crohn și boli de tiroidă

Cum funcționează proteina

Când au testat ASC2 pe celule umane, celulele au devenit mai rezistente la boală, ilustrând ”potențialul terapeutic” al acestuia. ASC2 atenuează inflammasomii - partea din sistemul imunitar responsabilă de răspunsurile inflamatorii atunci când organismul este infectat.

Dr. Linfa Wang, profesor de boli infecțioase emergente la Duke-NUS Medical School, a declarat pentru The Telegraph că ASC2 de liliac ar putea fi secretul longevității și al reducerii mortalității cauzate de virusuri la om.

”S-ar putea să nu fie singurul factor, deoarece biologia nu este niciodată atât de simplă ca o singură moleculă sau o singură cale.  Dar, cel mai probabil, atenuarea generală a inflamației joacă un rol în îmbătrânirea sănătății la lilieci”, a spus dr. Wang.

Vezi și: De ce a murit Ray Liotta. Bolile care au dus la moartea actorului. Simptomul care apare noaptea

Noi medicamente dezvoltate pe baza descoperirii

Dr. Wang a explicat că noua descoperire ar putea însemna că medicamentele umane ar putea fi făcute pentru a imita ASC2, ceea ce ar putea apoi să trateze mai mulți viruși care produc un răspuns inflamator la oameni.

”Am depus brevete pe baza acestei lucrări și explorăm parteneriate comerciale pentru descoperirea de medicamente. Sperăm să dezvoltăm o nouă clasă de medicamente antiinflamatorii pentru bolile umane determinate de inflamații”, a mai spus dr. Wang.

La șoareci, rata de mortalitate cauzată de un virus gripal ucigaș s-a înjumătățit de la 100% la 50% la cei cu adaptarea ASC2.

ASC2 a ”inhibat substanțial” virusul Zika, un virus transmis de țânțari descoperit pentru prima dată în Africa, și la șoarecii modificați genetic.

Proteina este purtată de oameni și de lilieci, dar cercetătorii susțin că aceasta a devenit mai puternică la lilieci deoarece aceștia zboară, ceea ce le supune corpul la un stres fiziologic imens.

Este posibil ca liliecii să fi dezvoltat o modalitate de a-și domoli răspunsul imunitar inflamator pentru a supraviețui.

”Deoarece liliecii sunt singurele mamifere cu zbor motorizat, zborul costisitor din punct de vedere metabolic ar putea fi unul dintre factorii cheie pentru această adaptare”, mai notează lucrarea de cercetare.

Profesorul Gilda Tachedjian, șefa departamentului de științe ale vieții de la Institutul Burnet din Australia, a declarat pentru The Telegraph că cercetătorii au demonstrat conceptul conform căruia proteina ASC2 a liliecilor poate viza partea sistemului imunitar responsabilă de răspunsurile inflamatorii și, prin urmare, poate reduce inflamația în celule într-o farfurie Petri și la șoareci.

”Deși rezultatele acestui studiu sunt intrigante, este nevoie de mai multă muncă pentru a transpune aceste descoperiri în noi terapii care pot fi folosite la oameni pentru a reduce mortalitatea cauzată de virusuri sau pentru a crește longevitatea”, a adăugat dr. Tachedijan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel