Psiholog, mesaj puternic pentru părinți: Avem o credință că odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori! Dacă tu nu ai grijă de tine acum, copiii vor fi nevoiți să aibă peste 20 de ani

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Psiholog - Foto: Freepick
Psiholog - Foto: Freepick

Psihologul Sabina Strugariu transmite un mesaj dur părinților. "Când oamenii spun n-am timp pentru că, copilul, dar peste 20 de ani copiii tăi o să fie mari" 

Să fii părinte este greu, așa că nu este surprinzător faptul că cercetătorii au identificat un sindrom cunoscut sub numele de epuizare parentală.

La fel ca epuizarea profesională, epuizarea parentală vine cu un set de simptome specifice. Dar ceea ce agravează problema este faptul că părinții sunt adesea rușinați și vinovați de faptul că sunt epuizați. Părinții ascund prin ce trec și nu caută sprijin în acest sens, punând mereu pe primul loc copilul și uitând de ei.

De ce suntem dependenți de mâncare. Psiholog: Avem supermarket la colțul blocului, nu trebuie să fugărești un animal sălbatic. E oriunde, e ușor să ajungem la ea și tot mâncăm mai mult decât trebuie

Psihologul Sabina Strugariu le dă un sfat tuturor părinților care sunt protectivi cu cei mici acum și uită de ei pentru a se dedica cu totul copiilor lor. Psihologul spune că dacă vrei să-ți ajuți copilul, ajută-l acum cu gândul că-l ajuți pe termen lung. 

Adică, cu cât ai mai mare grijă de tine acum, ca părinte, cu atât copilul nu va fi nevoit să te îngrijească atunci când vei înainta în vârstă.

Avem în România concepția că: odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori

Dacă spui "eu pot să muncesc mult, nu contează", mesajul ăsta e pentru tine: La un moment dat, corpul va veni și va spune - hei, tu ai luat de la mine, vreau și eu acum cu dobândă, boala asta și asta

"Mai vedem oameni în vârstă și noi în România, pe lângă faptul că trăim în frică constantă și o anxietate din asta față de orice, avem o credință că odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori. Deci nu mai contează, nu mai poți să faci foarte multe lucruri. Tinerețea este cât e, dar asta e pentru că nu avem grijă de noi și pentru că oamenii nu gândesc în termen de ceea ce fac eu, stilul de viață pe care îl am acum este ce eu voi vedea cumva beneficiile peste 20 de ani.

Eu le recomand adulților, că vorbim foarte mult despre copii și oamenii vorbesc despre copii, dincolo de faptul că ei sunt modelul nostru, modul în care noi ne comportăm cu corpul nostru acum - când oamenii spun n-am timp pentru că, copilul - dar peste 20 de ani copiii tăi o să fie mari. Dacă tu nu ai grijă de tine, ei vor fi nevoiți să aibă grijă de tine.

Dacă vrei să-ți ajuți copilul, ajută-l acum cu gândul la faptul că-l ajuți pe termen lung", a declarat psihologul Sabina Strugariu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Reducerea riscurilor asociate vieții moderne (poluare, sedentarism, telefoane mobile-săli de sport, fitness, suplimente alimentare)" din cadrul campaniei "Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi".

Părinții se confruntă cu stresul și epuizarea de zeci de ani, poate chiar de secole. Dar cercetătorii belgieni în psihologie au fost primii care au dat un nume epuizării parentale, la începutul anilor 1980. Descris ca fiind "un sindrom de epuizare", epuizarea parentală are trei aspecte distincte:

- O epuizare copleșitoare legată de parenting și de rolul de părinte

- Sentimentul de distanțare emoțională față de copii

Cum să îți stăpânești nervii. Ce să NU faci în prima jumătate de oră după ce te-ai enervat: Asta îți sapă groapa! Respiră adânc, lasă lava să se răcească. O vei da grav în bară și e păcat

- Un sentiment de ineficiență ca părinte. Sentimentul de nesiguranță cu privire la capacitatea ta de a fi un părinte bun, potrivit Newport Academy.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel