Psoriazis în România: circa 5% dintre români au această boală

Dana Lascu |
Data publicării:
Psoriazis
Psoriazis

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat datele preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) trage un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a pacientului, transmițând mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă. Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, având comorbidități multiple și implicații severe la nivel psihosocial, profesional și economic.

Incidență mai mare decât media europeană

Potrivit datelor preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România, lansate în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, aproximativ 5% din populația țării suferă de această boală.

Media la nivel local este mai mare față de cea europeană, aceasta din urmă fiind estimată la 3%. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban și rural, și pe un subeșantion de 500 de persoane la care a fost realizat în paralel și examenul clinic la cabinetele medicilor dermatologi.

Declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de afecțiuni precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau cele respiratorii, psoriazisul este o boală cronică, sistemică, care afectează nu doar pielea, ci și alte organe, ducând frecvent la complicații, spun dermatologii români.

De aceea, SRD subliniază necesitatea unui management adecvat al acestei afecțiuni, în vederea creșterii calității vieții pacientului și atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate.

În cazul unui pacient cu psoriazis vulgar care este diagnosticat cu întârziere riscul de agravare a bolii asociate este de câteva ori mai mare decât în cazul unui pacient fără psoriazis.

Accesul pacienților români la tratament

„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecțiune care trece de bariera tegumentului și are multe comorbidități, acesta fiind si semnalul de alarmă transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei . De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Dacă este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat. (...) Din fericire, asemenea unor țări precum Germania și Franța, avem și noi din ce în ce mai multe soluții de tratament, inclusiv biologic, iar pacienții au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. De aceea pacienții, dar și aparținătorii lor trebuie să înțeleagă importanța accesului timpuriu la diagnostic și la îngrijire de specialitate, ducând astfel la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane", explică Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.

125 de milioane de pacienți

Psoriazisul reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi și aproximativ 125 de milioane de persoane suferă de acest tip de boală la nivel global. Cu toate acestea, lipsa de informare în ceea ce privește psoriazisul face ca publicul larg să perceapă greșit această afecțiune cu implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților. Pentru că se consideră o boală contagioasă, oamenii evită să intre în contact direct cu pacienții, ducând la stigmatizarea și izolarea lor. Stigma socio-profesională asociată scade semnificativ calitatea vieții bolnavilor, aceștia ajungând să se confrunte cu un nivel crescut de depresie, dar are și alte consecințe psihosociale negative, precum rușine, furie, îngrijorare și jenă.

- 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială";

- 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive;

- 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment;

- 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă;

- 62% dintre pacienți se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii.

Psoriazisul prezintă consecințe extrem de importante și la nivel socio-economic: pacienții cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 și 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceștia afirmă că psoriazisul a influențat alegerea unei cariere profesionale.

Tratamentul corect, viață normală

„Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viață normală. De aceea, este foarte important ca acesta să se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul și, numai cu ajutorul său, pacientul poate să țină boala sub control. Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului, care constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluții de tratament biologic. Iar prin vizitele regulate la medic și un stil de viața sănătos, constând într-o dietă echilibrată, mișcare, gestionarea stresului și o stare mentală pozitivă, leziunile pot dispărea și calitatea vieții pacientul nu este afectată", a adăugat dr. Alin Nicolescu.

Ce este psoriazisul și care sunt simptomele

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, ce apare pe un fond genetic, sub influența anumitor factori declanșatori. Boala afectează în proporții egale femeile și bărbații, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar și că există o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune, iar stresul mental și emoțional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roșii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme și dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detașează cu ușurință; piele uscată, uneori poate crăpa și sângera; senzație de mâncărime, iritație sau arsură.

Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde și la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1