Psoriazisul. Cum îți influențează viața

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Psoriazis
Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune extrem de neplăcută, care ne poate influența viața în toate sensurile. Efectul emoțional negativ este uneori chiar mai grav decât afecțiunea în sine.

Psoriazisul este o boală inflamatorie genetică, ce afectează în primul rând pielea la aproximativ 3% dintre persoanele din Statele Unite. Psoriazisul este descris ca o înmulțire necontrolată a celulelor pielii, de până la 10 ori mai repede decât în mod normal.

Când aceste celule ajung la suprafață și mor, se ridică și se formează plăci roșii, acoperite cu formațiuni albe de piele întărită.

Psoriazisul începe ca o mică umflătură tare, numită papula. Atunci când mai multe papule se coalizează, ele formează plăci. Aceste plăci au tendința să apară pe scalp, coate și genunchi, scrie MedicneNet.

Deși plăcile psoriazice pot fi limitate doar la cateva zone mici, afecțiunea poate implica suprafețe extinse ale pielii, oriunde pe corp.

Simptomele psoriazisului variază în funcție de tipul de psoriazis pe care îl aveți. Simptomele comune ale psoriazisului pot include pete roșii pe piele, acoperite cu piele întărită, piele uscată, crăpată, mâncărime, arsură sau durere, plăci sensibile, puncte mici de sângerare atunci când pielea este îndepărtată

Ce cauzează psoriazisul?

Este clar că există o bază genetică pentru psoriazis. Această predispoziție ereditară este necesară înainte ca boala să poată fi declanșată de factori de mediu. Celulele albe numite celule T mediază dezvoltarea plăcilor psoriazice prezente în piele.

Când cineva are psoriazis, corpul său nu este în măsură să ofere protecție împotriva invadatorilor. În schimb, se favorizează inflamația și celulele pielii sunt epuizate.

Când înmulțirea celulelor este foarte mare, celulele vechi ale pielii se îngrămădesc, în loc să se desprindă, provocând apariția psoriazisului. În prezent, majoritatea experților concluzionează că factorii de mediu, genetici și imunologici interacționează pentru a provoca boala.

Ce declanșează psoriazisul

Dacă aveți baza genetică a psoriazisului, un declanșator poate provoca apariția psoriazisului. Acest declanșatr poate fi streptococ (durere în gât), traumatism al pielii (tăieturi, rană, mușcătură, infecție, arsuri solare), anumite medicamente (litiu, indometacin), HIV, stres, obezitate.

Este psoriazisul contagios?

Nu, psoriazisul nu este contagios. În trecut, se credea că psoriazisul era la fel ca lepra, dar nu este cazul. Nu puteți face psoriazis atingând, sărutând sau făcând sex cu cineva care are psoriazis. Oamenii suferă de psoriazis din cauza genelor lor, nu a igienei, a dietei, a stilului lor de viață sau a altor obiceiuri.

Psoriazisul și stresul

Deși nu există nicio îndoială că stresul este un puternic factor favorizant al psoriazisului, dovezile că stresul chiar îl provoacă este rar. Cu toate acestea, stresul poate înrăutăți afecțiunea, care la rândul ei, creează un stres. Tratarea stresului cu sau fără psoriazis este o provocare pentru majoritatea oamenilor care trăiesc în secolul XXI.

Nu numai că efectele fizice ale psoriazisului sunt frustrante, dar efectele emoționale ale psoriazisului pot fi mult mai rele. Psoriazisul poate determina schimbarea relațiilor dvs. și oamenii vă pot trata diferit. Din păcate, acest lucru poate duce la stres, ceea ce duce apoi la agravarea psoriazisului. Un medic poate prescrie medicamente antidepresive dacă psoriazisul vă diminuează calitatea vieții.

Sfaturi pentru a preveni apariția inflamației psoriazisului

Utilizați loțiuni hidratante

Evitați vremea rece și uscată

Evitați medicamentele care provoacă inflamări (litiu, propranolol și chinidină)

Evitați zgârieturile, tăieturile, loviturile și infecțiile

Stați la soare, dar nu prea mult - utilizați un agent de protecție solară

Reduceți stresul - participați la o clasă de yoga sau faceți un masaj

Reduceți consumul de alcool

Mențineți o greutate potrivită

Psoriazisul, toamna și iarna

Toamna și iarna aduc zile mai scurte, temperaturi mai reci și aer uscat. Acestea pot duce la agravarea simptomelor psoriazisului. Lumina ultravioletă a soarelui împiedică creșterea rapidă a celulelor pielii care este caracteristică psoriazisului.

Prin urmare, petrecând mai puțin timp la soare, poate provoca apariția simptomelor psoriazisului. Vremea uscată poate duce la uscarea pielii, deci este important să utilizați acasă crema hidratantă și/sau un umidificator.

Stigmatul psoriazisului

Există o mulțime de dovezi că psoriazisul extins poate avea un efect negativ semnificativ asupra imaginii și emoțiilor pacientului. Acest lucru este valabil mai ales în viața socială, deși toate aspectele vieții pot fi perturbate.

Psoriazisul care afectează pielea genitală și psoriazisul scalpului pot fi deosebit de îngrijorătoare. Atunci când sunt afectate mâinile poate fi imposibilă interacțiunea în mod normal cu ceilalți. Este important să rețineți că există modalități de a gestiona și trata răspândirea psoriazisului.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel