Pudra de talc ar putea crește riscul de cancer ovarian: date controversate

Angela Sabău |
Data publicării:
Sângerări postmenopauzale
Sângerări postmenopauzale

Utilizarea pudrei de talc în zona genitală este un subiect controversat. Deși alte studii arătau că acest lucru ar putea crește riscul de cancer ovarian, un nou studiu arată că nu ar avea nicio legătură.

O nouă analiză a datelor a peste 250.000 de femei a arătat că nu este nicio legătură între utilizarea pudrei de talc în sona genitală și cancerul ovarian, dar autorii cer atenție, deoarece studiul poate să nu fie suficient de mare.

Unele persoane folosesc pulbere pe organele genitale pentru a reduce umiditatea, frecarea sau mirosul. Majoritatea produselor sub formă de pulbere, pe care unii oameni le numesc pulbere de talc sau pulbere pentru copii, conțin talc.

Multe mii de femei au intentat procese împotriva unui producător de pudră pentru copii, îngrijorate că au dezvoltat ovarian ca răspuns la utilizarea produsului.

În cel mai extins studiu de până acum, Katie O'Brien, de la grupul de epidemiologie al bolilor cronice, de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului, parte a Institutului Național al Sănătății din Statele Unite, și coautorii ei încearcă să abordeze această problemă.

„Cancerul ovarian este o boală rară, dar mortală, și este important să studiem posibilii factori de risc pentru boală dacă dorim să învățăm cum să o prevenim”, a declarat O'Brien pentru Medical News Today.

"Studiile anterioare au raportat o posibilă asociere între utilizarea pudrei de talc în zona genitală și cancerul ovarian, dar co-autorii mei și cu mine am considerat oportun să facem un studiu foarte mare, care să abordeze și unele dintre studiilor anterioare", a continuat ea.

Studiul este prezentat în revista JAMA.

Datele studiului, incerte

Pentru studiul lor, O'Brien și colegii ei au folosit patru studii de cohortă. „După cunoștința noastră, acestea sunt singurele cohorte care au colectat date despre utilizarea pudrei în zona genitală”, a explicat O'Brien cu privire la alegerea populației de studiu.

Echipa a combinat datele din toate cele patru cohorte pentru a căuta asocieri între consumul de pulbere și un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Numărul total de femei incluse în studiu a fost de 257.044.

Pe baza acestui set de date, 39% dintre femei au raportat că au folosit pudra în zona genitală, dintre care 10% au declarat că folosesc astfel de produse pe termen lung.

După ce au exclus femeile pentru care nu exoistau astfel de date, în studiu au rămas 250.577 de femei fără cancer ovarian și 2.168 de femei care au dezvoltat cancer ovarian în perioada de urmărire.

O'Brien a calculat riscul estimat de dezvoltare a cancerului ovarian până la vârsta de 70 de ani și a comparat grupul care a folosit pudra, cu grupul care nu a folosit pudra de talc.

„În această analiză comună a patru mari cohorte din S.U.A., nu a existat o asociere semnificativă statistic între utilizarea auto-raportată a pulberii în zona genitală și riscul de cancer ovarian”, scriu autorii în lucrare.

Echipa a găsit un efect mic atunci când au analizat un subgrup de femei cu tracturi de reproducere intacte, dar acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic. În lucrare, autorii scriu că „această constatare trebuie considerată doar exploratorie și generatoare de ipoteze”.

Ei explică faptul că la femeile cu tracturi de reproducere intacte, pudra poate călători direct în zonele afectate și poate provoca iritații sau inflamații. La femeile cărora le-a fost eliminat uterul sau au trompele uterine blocate, pudra nu are acces fizic la ovare.

Limitări ale studiului

O'Brien și colegii ei indică mai multe limitări în studiul lor. Fiecare studiu de cohortă a utilizat doze de pudră diferite. A fost deosebit de dificil să interpreteze rezultatele pe care echipa le-a obținut în urma analizei frecvenței și a duratei de utilizare a pudrei.

Toate cele patru studii au întrebat despre utilizarea pudrei la începutul studiului, dar niciunul nu a avut informații despre tipul de pudră folosit. Datele includeau femei predominant albe, educate. Aproximativ jumătate aveau un IMC mai mic de 25, pe care medicii îl clasifică ca o greutate moderată.

Autorii solicită prudență: „studiul poate să identifice o creștere mică a riscului”.

„În ciuda faptului că este cel mai mare studiu până în prezent, nu a fost suficient de mare pentru a detecta o mică schimbare a riscului de cancer ovarian, care este un cancer destul de rar”, a spus Katie O'Brien

 „Analizele viitoare ar fi consolidate prin concentrarea asupra femeilor cu tracturi de reproducere intacte, cu o atenție deosebită la momentul și durata expunerii la pulbere în zona genitală”, scriu autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel