Pulberea proteică: ce riscuri ascunde
Pulberea proteica este adesea utilizată pentru îmbunătățirea sănătății însă ascunde și niște riscuri. Specialiștii atrag atenția asupra acestor pericole.
Adăugarea de pulbere proteică la un pahar de lapte sau un smoothie poate părea o modalitate simplă de a vă îmbunătăți sănătatea. Până la urmă, proteina este esențială pentru construirea și menținerea mușchilor, a masei osoase și a numeroase funcții ale corpului. Mai ales că mulți adulți mai în vârstă nu consumă suficientă proteină din cauza unui apetit redus.
Atenție însă: o lingură de ciocolată sau pulbere de proteine de vanilie poate adăuga riscuri pentru sănătate. „Nu recomand să folosiți pulberi proteice decât în câteva cazuri și doar cu supraveghere”, spune dieteticianul Kathy McManus, directorul Department of Nutrition at Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital.
Ce este pulberea de proteine?
Pulberile proteice sunt forme de proteine pulbere care provin din plante (soia, mazăre, orez, cartofi sau cânepă), ouă sau lapte (cazeină sau proteină din zer). Pudrele pot include alte ingrediente, cum ar fi zaharuri adăugate, aromatizant artificial, îngroșători, vitamine și minerale. Cantitatea de proteine per linguriță poate varia de la 10 la 30 de grame. Suplimentele utilizate pentru construirea mușchiului conțin relativ mai multe proteine, iar suplimentele utilizate pentru pierderea în greutate conțin relativ mai puține.
Care sunt riscurile
Există numeroase riscuri de luat în considerare atunci când utilizați o pudră proteică. Printre ei:
O pudră proteică este un supliment alimentar. Nu există nicio modalitate de a ști dacă o pudră proteică conține ceea ce susțin producătorii.
Nu știm efectele pe termen lung. „Există date limitate despre posibilele efecte secundare ale aportului ridicat de proteine din suplimente”, spune McManus.
Poate provoca stres digestiv. „Persoanele cu alergii la lactate sau probleme cu digerarea lactozei (zahăr din lapte) pot experimenta disconfort gastrointestinal dacă folosesc o pudră proteică pe bază de lapte”, subliniază McManus.
Poate fi bogat în zaharuri și calorii. Unele pulberi proteice au puțin zahăr adăugat, iar altele au mult (până la 23 de grame per bucată).
Unele pulberi proteice se termină transformând un pahar de lapte într-o băutură cu peste 1.200 de calorii. Riscul: creșterea în greutate și o creștere nesănătoasă a zahărului din sânge. Asociația American Heart recomandă o limită de 24 de grame de zahăr pe zi pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.
Un nou risc descoperit
La începutul acestui an, un grup nonprofit numit Clean Label Project a lansat un raport despre toxinele din pulberile proteice. Cercetătorii au examinat 134 de produse pentru 130 de tipuri de toxine și au descoperit că multe pulberi proteice conțineau metale grele (plumb, arsen, cadmiu și mercur), bisfenol-A (BPA, care este utilizat pentru fabricarea plasticului), pesticide sau alți contaminanți cu legături la cancer și alte afecțiuni de sănătate. Unele toxine au fost prezente în cantități semnificative. De exemplu, o proteină pulbere conținea de 25 de ori limita admisă de BPA.
Cum ar putea proteina pudră să conțină atâția contaminanți? Proiectul Clean Label indică procesele de fabricație sau existența toxinelor în sol (absorbite de plante care sunt transformate în pulberi proteice).
Nu toate pulberile proteice care au fost testate conțineau un nivel ridicat de toxine. Puteți vedea rezultatele pe site-ul proiectului Clean Label (www.cleanlabelproject.org).
Recomandarea zilnică de proteine
Obiectivul alocației alimentare recomandate pentru aportul de proteine: 46 de grame pe zi pentru femei și 56 de grame pentru bărbați. De exemplu:
un ou pentru micul dejun (6 grame)
6 uncii de iaurt grecesc la prânz (18 grame)
o mână de nuci pentru o gustare (4-7 grame)
o cană de lapte (8 grame) și 2 uncii de pui fiert pentru cină (14 grame).
McManus spune că, în anumite cazuri, pulberile proteice fără substanțe chimice pot fi utile, dar numai cu supraveghere medicală, notează Harvard Medical School.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
