Radiațiile solare, cancer pentru piele. Cine e predispus și cum tratezi ARSURILE. Simionescu: Arsurile solare influențează ADN-ul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Radiatiile solare – FOTO: Pexels@Adam_Kontor
Radiatiile solare – FOTO: Pexels@Adam_Kontor

Radiațiile solare pot provoca cancer de piele. Cei mai expuși sunt cei care lucrează în aer liber, direct sub razele soarelui.

Radiațiile solare sunt nocive pentru piele. Culoarea deschisă a pielii și expunerea la razele ultraviolete cresc riscul de cancer de piele. Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum ne afectează razele soarelui.

Protecție pentru a evita radiațiile solare

Medicul dermatolog subliniază importanța protecției. În zilele toride de vară trebuie să ne protejăm pielea, dar și capul de radiațiile solare. Oricât de mare ar fi tentația să stăm la soare trebuie să avem în vedere că la orele prânzului radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice, dar și cele mai nocive pentru piele.

”Vara, principalul inamic al tegumentului uman este soarele. Sunt radiațiile ultraviolete de la mijlocul zilei care ard și cele de dimineață și după amiază de tip A predominant. Este foarte important protecția mecanică, portul pălăriilor cu boruri largi, ai ochelarilor de soare și protecția chimică cu produși cu un factor care să depindă de tipul tegumentului uman”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Metastazele hepatice și cancerul colorectal. Medic: Rată de supraviețuire de 5-10 LUNI în lipsa tratamentului

Pielea deschisă la culoare, mai sensibilă

Culoarea deschisă a pielii și expunerea la razele solare cresc riscul de cancer de piele. Pielea deschisă la culoare trebuie protejată cu produse care conțin un factor de protecție ridicat.

”De exemplu o piele deschisă la culoare nu are melamină și atunci trebuie să fie protejată cu un factor de 50. Un tegument pigmentat constituțional moderat se poate proteja și cu 30. Vara pielea se usucă, în epiderm celulele își pierd apa și atunci trebuie o hidratare superioară cu apă plată care să aibă compoziția chimică necesară dar și cu o emoliere suplimentară la nivelul tegumentului, adică cu măștile hidratante sau cu creme. Dacă ne ardem pielea, depinde de tipul de arsură”, a mai spus medicul.

Vezi și: Prețurile medicamentelor, MODIFICATE de la 1 iunie. Ministerul Sănătății, cea mai amplă actualizare

De la actinită la insolație sau cancer de piele

Razele puternice ale soarelui pot afecta țesutul pielii. Medicul susține că afectarea pielii depinde de timpul de expunere la soare.

”Intensitatea și severitatea arsurilor variază de la simpla actinită până la insolație în care se eliberează o interleuchină 6 care răspunde de starea de rău, leșin și febră mică”, a mai explicat Olga Simionescu.

Expunerea repetată la razele soarelui poate provoca inclusive cancer de piele.

”Arsurile solare influențează ADN-ul de la nivelul celulelor epiderme pentru că așa cum tutunul reprezintă un factor de risc pentru cancerul pulmonar, așa reprezintă soarele un factor de risc pentru cancerul cutanat. Pot apărea carcinoame din celulele fără pigment de la nivelul epidermului și melanomul care este un cancer extreme de agresiv care provine din celulele de la nivelul epidermului. Necesită o bază genetic, necesită deferențe de comportament la soare. Există cancere care apar la oamenii care lucrează foarte mult în exterior, la agricultori, marinari. Cancerul cutanat care este documentat, ca urmare a agresiunii și îmbătrânirea cutanată sau extrinsecă”, a mei explicat.

Vezi și: Antibioticele, risc pentru sănătate. Pot duce la infecții fungice și la BOLI inflamatorii intestinale

Arsurile de piele - Tratament

Arsurile de piele se pot trata, însă tratamentul diferă în funcție de gradul de afectare al pielii. În niciun caz nu se recomandă compresele cu alcool.

”Dacă ne-am ars este imperative să aplicăm pe spate comprese cu apă rece. În primul rând omul trebuie scos din soare și trebuie hidratat cu fluide, în niciun caz cu alcool, aspirină dacă nu există contra indicații și comprese reci pe tegumente. Dacă intensitatea arsurii crește, pentru că piele are în primul rând funcția de barieră, atunci este important să se administreze produși pe bază de corticoizi și adresarea la medic. Ne referim la faptul că pielea este cel mai larg organ și își pierde funcția de barieră”, a mai explicat medicul Olga Simionescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel