Radiografia, instrument principal în diagnosticul durerilor de genunchi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cartilajul articulatiilor s-ar putea regenera
Cartilajul articulatiilor s-ar putea regenera

Pentru a pune diagnostic pentru durerile la genunchi întâi pacienții ar trebui trimiși la radiografie, abia apoi, dacă mai e nevoie de informații, să ajungă să facă un RMN, arată un studiu.

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru vizita la medic este durerea genunchiului sau leziunile cauzate de osteoartrită. În timp ce imagistica prin rezonantță magnetică (RMN) este folosită pe scară largă de către medici pentru a diagnostica probleme cum ar fi ligamentele sau cartilaje rupte ale genunchiului, un studiu publicat în revista Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică a constatat că o simplă radiografie poate fi un mai bun instrument de diagnostic deoarece vă ajută să reduceți timpul și costurile pentru a afla gravitatea problemei.

Studiul a analizat 130 de RMN-uri la genunchi ale unor pacienți cu vârsta de 40 de ani și peste și a constatat că cele mai frecvente diagnostice au fost osteoartrită (39%) și rupturi de menisc (29%), care implică ruperea bucăților de cartilaj sub formă de franjuri în articulația genunchiului. Aproape 25% din RMN-uri au fost făcute înainte ca pacientul să facă întâi o radiografie. Cu toate acestea, numai jumătate din aceste RMN-uri au contribuit la diagnosticarea și tratamentul osteoartritei pacientului.

Precisă și mult mai ieftină

Dacă pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru problemele genunchiului, depinde de cât de avansată e artrita. În cazul în care o radiografie arată că o persoană are artrită semnificativă, constatările RMN, ca rupturile de menisc, sunt mai puțin importante deoarece dimensiunea artritei determină tratamentul, potrivit cercetătorului principal Dr. Muyibat Adelani de la Universitatea Washington din St. Louis.

„Radiografiile sunt un instrument de screening adecvat pentru durerile genunchiului la pacienții mai în vârstă și de multe ori rezultatele unei radiografii pot spune dacă un RMN ar fi chiar util", spune ea. În plus, costul RMN-ului este mult mai mare decât cel al unei radiografii, iar investigația cu rezonanță magnetică și poate dura și o oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel