Reducerea burnout-ului prin intermediul consilierii psihologice online

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Oboseala cronică
Oboseala cronică

Netratat, stresul prelungit la locul de muncă duce la burnout, la scăderea productivității și motivației angajaților. Interesant este că, spre deosebire de alte servicii medicale, cele de consiliere psihologică se pot desfășura foarte bine online, prin telemedicină. 

În contextul pandemiei, din ce în ce mai multe companii se confruntă cu problema unor comportamente contra-productive ale angajaților la locul de muncă, precum epuizarea, stresul sau agresivitatea. Toate aceste comportamente conduc, în mod inevitabil, la scăderea nivelului de motivație și satisfacție față de sarcinile pe care angajații trebuie să le realizeze, iar în absența unui tratament corespunzător, fie prin ședințe de psihoterapie, sau medicamentos, ele se pot acutiza, scăzând semnificativ productivitatea oamenilor afectați și implicit calitatea vieții de zi cu zi. 

Cea mai importantă consecință a perpetuării acestor comportamente la locul de muncă este apariția burnout-ului, acesta fiind  o reacție la stresul cronic care se caracterizează prin epuizare emoțională, cinism și  chiar evaluarea negativă a propriei persoane cu privire la propria competență la locul de muncă. Efectele acestui proces includ scăderea nivelului de satisfacție profesională, reducerea performanței și a angajamentului, lipsa de speranță, iritabilitatea, detașarea de muncă și de colegi, absenteismul, nerăbdarea, starea de spirit și toleranța mai mică față de ceilalți.

Psihoterapia online 

Deși burnout-ul, alături de celelalte comportamente contra-productive, sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, există numeroase modalități de combatere a efectelor nocive cauzate de acestea.  Principala modalitate de reducere și chiar combatere a burnout-ului este consilierea psihologică, care poate fi realizată în mediul online, prin intermediul unor platformelor dedicate de servicii medicale online (telemedicină), care pun la dispoziția utilizatorilor funcții de diagnoză în vederea alegerii specialistului potrivit, a explicat, pentru DC Medical, medicul psihiatru și psihoterapeutul Mihai Bran.

În condițiile în care scăderea productivității angajaților este principala consecință a burnout-ului, identificarea acestor probleme din timp și tratarea corespunzătoare devin o prioritate a managerilor din organizații și a celorlalte persoane avizate. 

Deși aceste comportamente contra-productive afectează angajații indiferent de vârstă, Mihai Bran, medic psihiatru și co-fondator al unei astfel de platforme trage un semnal de alarmă cu privire la deschiderea pacienților către ședințele de psihoterapie în mediul online. 

„Există, în continuare, foarte mult loc pentru creșterea nivelului de educație. Persoanele foarte tinere, respectiv cei de pană în 30 de ani sunt mai deschise, odată cu creșterea segmentului de vârstă nu se remarcă aceeași deschidere și  acceptare a faptului că a merge la psiholog e la fel de normal precum a merge la stomatolog, de exemplu. Vedem totuși în piață că lucrurile se schimbă și, treptat, începem să acceptăm mai bine faptul că sănătatea mintală trebuie să aibă loc în programul nostru de zi cu zi”, a spus dr Mihai Bran. 

Ce simptome dă anxietatea, cum se diagnostichează și cum poate ea fi tratată online, prin telemedicină, aflați în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel