Regenerarea ficatului, cheia este o proteină din sânge

DCMedical Team |
Data publicării:
Ficat
Ficat

Ficatul este singurul organ care se poate regenera. Dar unii pacienți care suferă o rezecție hepatică ajung să aibă nevoie de transplant deoarece organul nu se reface.

Un nou studiu de la Universitatea de stat Michigan, publicat zilele trecute în revista Blood, arată ca proteina care coagulează sângele – fibrinogenul - poate fi cheia de care e nevoie în regenerarea ficatului.

Proteina cheie care pornește regenerarea ficatului

"Am descoperit că fibrinogenul se acumulează în ficatul rămas imediat după intervenție chirurgicală și spune trombocitelor să acționeze ca prim răspuns, declanșând cea mai faza incipientă de regenerare", a spus James Luyendyk, profesor de patobiologie (ramură a biologiei care se axează pe patologie) la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea de stat Michigan. „Dar dacă fibrinogenul sau trombocitele sunt inhibate, regenerarea este întârziată".

Trombocitele sunt celule sanguine care ajută la formarea de cheaguri și la oprirea sângerării. Când primesc informații de la fibrinogen, ele intră în acțiune și se acumulează în partea rămasă a ficatului pentru a ajuta la refacerea acestuia, sporind șansele de creștere a unui ficat complet funcțional și de recuperarea reușită.

Folosind mostre de la pacienți supuși unei rezecții hepatice (extirparea unei bucăți din ficat) și a unui model comparabil la șoareci, Luyendyk și echipa sa au observat că atunci când nivelul de fibrinogen scade, numărul de trombocite din ficat scade și el.

„Acest lucru arată că depozitele de fibrinogen sunt extrem de importante și impactul direct al acestora în regenerare, atât la șoareci cât și la oameni", a spus Luyendyk.

Marker important pentru evoluția post operatorie

Potrivit lui Dafna Groeneveld, co-autor și asociatul de cercetare post-doctoral în laboratorul lui Luyendyk, descoperirea demonstrează că nivelurile de fibrinogen ar putea fi un marker predictiv și pentru medici.

„Măsurarea acestei proteine în cazul pacienților cu rezecție hepatică ne poate ajuta să determinăm în avans dacă organul se va regenera cu succes sau dacă va deveni disfuncțional", a spus ea.

Această descoperire ar putea duce la noi tratamente care ar ajuta medicii să corecteze nivelurile scăzute ale proteinei prin utilizarea de concentrate de fibrinogen care pot fi administrate în timpul intervenției chirurgicale.

„Acest tip de tratament nu a fost încercat deocamdată pe pacienții cu rezecție hepatică", a spus Luyendyk. „Dar, odată ce ne vom da seama exact cum funcționează fibrinogenul în procesul de regenerare și îl vom testa pe șoareci, am putea găsi în cele din urmă dovezile de care avem nevoie pentru a aduce munca noastră în practica clinică și de a îmbunătăți rezultatele la pacienți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel