Relații toxice: 3 trăsături ale abuzatorului narcisist

Angela Sabău |
Data publicării:
Cuplu
Cuplu

Iată trei trăsături ale comportamentului unui buzator narcisist. 

Dacă întâlnești pe cineva cu trăsături narcisiste, ar putea foarte bine să alunece spre capătul extrem al spectrului și să fie sociopat sau psihopat. Acești indivizi patologici umblă în fiecare zi printre noi sub măștile lor false, adesea nevăzute și neobservate. Ei pot fi de orice gen, proveniență și statut socioeconomic. De multe ori, ei sunt fermecători, carismatici, sufletul petrecerii, capabili să-și prindă victimele și să înșele publicul fără efort. Este foarte posibil să fi ieșit, lucrat, sau să fi avut un membru al familiei sau un prieten cu tulburare de personalitate narcisică sau tulburare de personalitate antisocială pe parcursul vieții - chiar dacă atunci nu ați știut-o.

Agresorii narcisiști pot ataca în orice moment, folosind armele lor de sarcasm, remarci condescendente, schimbări de vina ori de câte ori vă percep ca o amenințare sau ori de câte ori au nevoie de divertisment sub forma unei reacții emoționale. De asemenea, își pot folosi limbajul nonverbal sub forma unui zâmbet sadic, a morții reci din ochii lor în timp ce mărturisesc că te iubesc, a aspectelor lor plictisite și pline de oboseală sau a râsului lor crud pentru a te intimida să crezi că ești inferior lor.

Există trei informații cheie pe care narcisistii le colectează frecvent în faza de idealizare a relației pe care ei o vor purta ulterior în fazele de devalorizare și aruncare folosind limbajul lor de cruzime.

Trei trăsături comune ale abuzatorului narcisist

Iată 3 trucuri pe care le va folosi un abuzator emoțional, precum un narcisist, un sociopat sau un psihopat, pentru a vă păcăli într-o relație.

Folosesc împotriva ta defectele, neajunsurile, nesiguranțele și secretele tale

Agresorul narcisist se bucură când îi împărtășești rănile, luptele și declanșatorii din timp. Atunci este mult mai ușor pentru ei să pătrundă în mintea ta.

În timpul „îndrăgostirii”, este posibil să te simți atât de încrezător și deschis cu un narcisist încât să îi împărtășești totul: trecutul tău, durerile inimii tale, ceea ce percepi ca fiind defectele tale. S-ar putea să vedeți acest lucru ca pe un mod de a stabili un raport, o conexiune cu partenerul dvs., un mod de a fi vulnerabil și intim. Un abuzator narcisist îl vede ca pe o cină care tocmai este pusă pe masă.

Se vor preface că vă susțin și că empatizează atunci când le dezvăluiți inițial, dar le vor folosi ulterior pentru a vă provoca, a vă face să vă simțiți mic și a vă înjosi în timpul fazei de devalorizare.

Amintiți-vă: narcisistul nu are limite cu privire la ceea ce vor folosi. Orice nesiguranță le-ai dezvălui, va fi folosită împotriva ta în faza de „devalorizare”.

Pentru un narcisist, orice rană deschisă este o invitație de a tăia mai adânc, iar narcisistul poate și întotdeauna va tăia o rană chiar mai adânc decât prima.

Ei vor prăda punctele tari și realizările tale

Inițial, când erai pe piedestal, narcisistul nu se putea sătura să-ți laude punctele tale forte și din realizările tale. Nu se puteau opri din mândria de a fi cu tine față de familie și prieteni, arătându-te, tratându-te ca pe un trofeu, o parte esențială a lor.

Asocierea lor cu tine i-a făcut inevitabil să se simtă superiori și importanți. Le-a întărit imaginea lor falsă de a fi o ființă umană normală care ar putea obține un „premiu” ca tine.

În faza de devalorizare, un narcisist vă va traduce literalmente punctele forte în defecte percepute. Cândva erai „încrezător (oare și sexy” - dar acum ești „trufaș(ă) și deșart(ă)” (o proiecție clară despre ei înșiși, desigur). Înainte erai „inteligent(ă) și lider”, iar acum ești doar un „știu totul” sau un „deștept”.

Ei te fac să crezi că valoarea ta nu este reală, toate proiectând în același timp propriul lor sentiment de inferioritate. Vor degrada, minimiza și ignora ceea ce realizați, acționând acum ca și când nu ar însemna nimic pentru ei și ca și când ar fi de mică importanță sau valoare pentru lume.

Acestea vă vor hrăni ideile false despre lipsa ta de competență și abilitate. Vor pretinde că sunt mai buni la tine, tot furându-ți ideile. Te vor face să crezi că nu ești capabil să îndeplinești cele mai mici sarcini, chiar dacă nu ești în liga lor profesional și personal.

Ei vor amenința să-ți distrugă reputația și vor sabota adesea evenimente majore, precum și rețelele de sprijin pe care le-ai putea avea, încercând să-i întoarcă pe toți împotriva ta.

Ei îți vor călca în picioare visele, aspirațiile, convingerile, personalitatea, obiectivele, profesia, talentele, înfățișarea, stilul tău de viață - totodată înălțându-le pe ale lor.

Schimbarea bruscă a limbajului lor are un efect; este traumatizant, șocant și neașteptat de vicios. Tot ceea ce au lăudat odată va fi inevitabil transformat și răsucit într-o slăbiciune. Acest lucru se datorează faptului că nu vă pot suporta „câștigând” și fiind mai buni decât ei la ceva.

Pentru ei, totul este o competiție și un joc pe care trebuie să-l câștige cu orice preț. Ei caută să te distrugă în toate modurile posibile, astfel încât tu, la rândul tău, să te distrugi și să te sabotezi - timp în care se așează, se relaxează și urmăresc deznodământul a tot ceea ce ai muncit din greu.

Ei profită de nevoia ta de a-l mulțumi, în timp ce el este nemulțumit permanent

Narcisistul ți-a cultivat nevoia de validare și aprobare a lui în faza idealizării. Făcându-te dependent de lauda lui, el te-a condiționat să cauți admirația excesivă pe care numai ei ar putea să o ofere.

Acum, pe măsură ce te devalorizează, îți folosesc nevoia de validare în avantajul lor, retrăgându-se frecvent, părând supărat la fiecare ocazie și transformând fiecare lucru generos pe care îl faci pentru ei ca un eșec din partea ta care nu corespunde așteptărilor lor ridicole.

Nimic nu le poate îndeplini standardele înalte și va fi evidențiat tot ce nu este în regulă. De fapt, chiar și lucrurile pe care le fac greșit vor fi fixate pe tine.

Limbajul lor care schimbă vina, comportamentul plictisitor pasiv-agresiv și furia narcisică la cea mai mică vătămare devin consumatoare pentru victimă, pe măsură ce victima încearcă să-și întărească eforturile de a îndeplini standardele narcisistului - standarde care inevitabil stabilesc victima pentru eșec.

Pentru aceasta, victima este întâmpinată cu agresiuni verbale, acuzații și comparații neloiale care îi insuflă un sentiment omniprezent de lipsă de valoare și care nu este niciodată „suficient”.

Dacă victima încearcă vreodată să-l facă pe abuzatorul narcisist să înțeleagă că este o ființă umană decentă, se va lăsa cu furie, acuzându-i pentru abuz și reducând victima la tăcere. Le place să aibă ultimul cuvânt, mai ales pentru limbajul pe care l-au creat.

A lua controlul și puterea de la un abuzator narcisist înseamnă să te războiești folosind limbajul pe care îl folosește el împotriva ta. Trebuie să creați în locul său ceea ce eu numesc un „discurs invers” - un nou limbaj și o rescriere a narațiunii care, în schimb, vă ridică, motivează, inspiră și revigorează prin înlocuirea cuvintelor tăietoare ale narcisistului cu propriul vostru adevăr puternic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel