Retenția de apă: cauze, simptome și tratament. Testul care îți arată dacă ai retenție de apă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
retentia de apa. FOTO: Freepik
retentia de apa. FOTO: Freepik

Retenția de apă poate fi determinată de o serie de schimbări hormonale, dar este în același timp și simptom al unor afecțiuni grave. Care este testul simplu ce arată dacă aveți retenție de apă.

Retenția de apă poate să apară ca urmare a modificărilor hormonale, în cazul femeilor aflate la menstruație sau a celor însărcinate, dar pot să indice și unele probleme de sănătate.

Retenția de apă, cunoscută și ca edem, se manifestă prin umflarea unor părți din corp, cel mai adesea acestea fiind la nivelul picioarelor și gleznelor, precum și la nivelul feței sau al mâinilor.

Organismul uman, la maturitate, conține 55% apă (în cazul femeilor) și 60% la bărbați, în timp ce adulții în vârstă au un conținut de numai 50%.

Atunci când nivelul de hidratare nu este unul echilibrat, corpul tinde să se agațe de acea apă.  De altfel, specialiștii recomandă un consum de 2 litri de apă pe zi, cantitate ce poate fi obținută din apă, ceai sau sucuri, precum și din fructe și legume. Însă, această cantitate de lichid poate să difere, în funcție de temperatură și de tipul de activitate pe care fiecare îl face, dar de principiul cantitatea minimă este de 40 ml apă per kilogram corp pe zi.

”Apa este principalul constituent chimic al organismului uman. De aceea, Claude Bernard a denumit apa drept mediul intern al organismului, care oferă celulelor niște condiţii de viaţă mult mai bune decât le-ar putea oferi mediul extern. Și, atunci când organismul pierde mai mult de 10-15% din apă, el moare”, a scris prof. dr. Adrian Restian, în ”Organismul uman: 70% apă și 90% informație”, articol publicat în revista Practica Medicală, în 2018.

De nivelul de apă depind sănătatea țesutului muscular, a organelor interne, precum și a sistemului osos, însă stocarea acesteia într-o cantitate prea mare nu este benefică organismului, iar primele semne pe care le vedem în cazul retenției de apă este umflarea extremităților.

Vezi și: Exsudatul faringian: când se face și de ce. Care sunt virusurile și bacteriile depistate în exsudat

Retenția de apă, cauze și simptome

Cauzele retenției de apă includ:

- zborul cu avionul. Presiunea atmosferică și poziția de stat vreme îndelungată în aceeași poziție pot duce la retenția de apă la nivelul picioarelor;

- statul în picioare sau așezat, prea mult timp. Gravitația menține sângele la nivelul extremităților inferioare, fapt ce favorizează apariția retenției de apă. De altfel, pentru o mai bună circulație a sângelui se recomandă ca la o anumită perioadă de timp să vă ridicați și să faceți puțină mișcare.

- consumul excesiv de sare/sodiu. O dietă prea bogată în alimente sărate poate favoriza retenția de apă.

- anumite medicamente. Unele medicamente (tratamentele cu chimioterapie, analgezicele, cele pentru tensiunea arterială, boala Parkinson sau anticoncepționalele) pot avea ca efect advers retenția de apă.

- insuficiența cardiacă

- afecțiuni renale

- afecțiuni hepatice

- dezechilibre hormonale (ciclu menstrual)

- sarcină.

Mai mult decât atât, retenția de apă poate să fie simptom pentru alte afecțiuni, precum tromboza venoasă profundă, o urgență medicală, fibroame uterine, insuficiență cardiacă, boală hepatică sau boală renală.

Simptomele retenției de apă pot include:

- balonare, în special în zona abdominală

- picioare, picioare și glezne umflate

- umflături ale abdomenului, feței și șoldurilor

- articulații înțepenite

- fluctuații de greutate, notează Healthline.

Vezi și: Cum scapi de greață dacă faci chimioterapie. Trucurile pe care sigur nu le-ai știut. De ce să NU mai mănânci în bucătărie

Retenția de apă, testul simplu care își arată că ai retenție de apă

Așa cum am menționa, retenția de apă este foarte vizibilă, primul semn fiind cel legat de umflarea extremităților. De asemenea, un indiciu al retenției de apă este dificultatea de a pierde în greutate. Totodată, este posibil ca degetele să se umfle atât de tare încât inelele să nu se mai potrivească, iar persoana  să își simtă și stomacul umflat, cu senzație de balonare, potrivit EveryDayHealth.

Un test simplu prin care puteți să aflați dacă aveți retenție de apă este să apăsați ușor pe zona umflată, cu o presiune lentă și constantă, folosind degetul mare. Dacă există edem, se va vedea o adâncitură pe piele. În acest caz, este recomandată prezentarea la medic pentru o evaluare mai amănunțită, cu scopul de a determina cauza exactă retenției de apă, dar și pentru administrarea tratamentului adecvat.

Retenția de apă, tratament

În cazul în care retenția de apă nu este cauzată de o condiție medicală, aceasta poate fi remediată prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu cele 30 de minute de mișcare pe zi și o dietă echilibrată.

Pentru a gestiona corect retenția de apă, specialiștii recomandă ceaiuri din mătase de porumb, păducel sau păpădie. De asemenea, este recomandat, ca pe lângă creșterea aportului de potasiu, să fie crescut și cel de magneziu și de vitamina B6.

Potasiu se gășește atât în fructe și legume (frunze de sfeclă, spanac, broccoli, linte, fasole albă, cartof, dovleac, varză de Bruxelles, roșii, avocado, pepene galben, portocale, banane, kiwi, mango, nectarine, migdale, nuci, produse lactate pe bază de plante, apă de cocos), cât și în produse de origine animală (lapte, iaurt, somon, ton, carne de pui).

O sursă importantă de magneziu găsim în legumele cu frunze verzi, ciocolata neagră sau nuci, în timp ce vitamina B6 poate fi asimilată prin consumul de năut, ficat de vită, ton, cartofi, banane sau nuci.

Vezi și:

De ce să NU mai bei niciodată suc de portocale. Diferența dintre suc și fructul în sine. Lucrul care te-a păcălit până acum: Este o problemă

Gripa spaniolă, o boală "de proporții devastatoare și catastrofale". Phillips: E o înfrângere totală! Societatea ar trebui să fie pregătită pentru tot felul de catastrofe și provocări

Vinul fiert, beneficii pentru sănătate. Protejează inima și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel