Rezecția hepatică, complicații. Duduș: Sunt legate de afecțiunile preexistente operației. Ciroza hepatică, o boală fulminantă. Poate duce la deces

Monika Baciu |
Data publicării:
rezectia hepatica - FOTO: Freepik@nadezdagorosko
rezectia hepatica - FOTO: Freepik@nadezdagorosko

Rezecția hepatică sau hepatectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează o porțiune din ficat.

Rezecția hepatică este o intervenție chirurgicală necesară în tratamentul tumorilor hepatice maligne primare (hepatocarcinom), secundare (metastaze hepatice) și al tumorilor de căi biliare extrahepatice precum colangiocarcinomul (tumora Klatskin). Înaintea efectuări unei rezecții hepatice, medicul chirurg va investiga natura leziunii, localizarea exactă, particularitățile anatomice ale pacientului, calitatea și funcționalitatea parenchimului hepatic restant.

Rezecția hepatică cu abord chirurgical minim invaziv este o opțiune sigură și modernă de tratament a patologiei hepatice. Tehnicile minim invazive includ chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică. Alegerea unei tehnici depinde în principal de particularitățile patologiei pacientului, iar indicația intervenției se determină în urma comisiei multidisciplinare (Tumor Board).

Dr. Ionuț Duduș, medic specialist Chirurgie generală, competență în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, a explicat care sunt etapele unei astfel de intervenții chirurgicale. 

Vezi și: Hipotermia de apartament, simptome. Când și la cine apare. Ciuhodaru: Mulți au fost descoperiți după zile întregi. Atenție la sedative. Dați un telefon vârstnicilor

”Pregătirea intervenției de rezecție hepatică începe cu discuția cu pacientul și familia acestuia, cărora li se explică în ce constă intervenția chirurgicală, beneficiile, dar și riscurile intervenției, precum și evoluția în lipsa acestui tratament propus. După ce aceștia își exprimă acordul pentru intervenția chirugicală, începem pregătirea preoperatorie care constă în efectuarea unor analize de sânge, consulturi de specialitate și la internare se efectuează radiografia pulmonară și EKG. 

În anumite cazuri în care facem o exereză mai largă se efectuează și o volumetrie hepatică pentru a păstra un minim de 25-30% din parenchimuk hepatic sănătos tocmai pentru a putea supraviețui intervenției chirurgicale. 

Imediat după intervenția chirurgicală, pacientul este transferat în secția de terapie intensivă unde începe reanimarea funcției hepatice, monitorizarea și echilibrarea funcțiilor vitale și în funcție de cât de rapid răspunde pacientul la tratamentele specifice de terapie intensivă, acesta petrece în ATI circa 48 de ore. 

Ulterior, este transferat pe secția de chirurgie unde mai petrece încă 5-6 zile și când devine autonom, poate mânca singur, se poate mișca, se externează la domiciliu”, a explicat dr. Ionuț Duduș, la Digi 24.

Vezi și: Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste

Rezecția hepatică, complicații

Rezecția hepatică cu abord chirurgical minim invaziv este o opțiune sigură și modernă de tratament a patologiei hepatice. Tehnicile minim invazive includ chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică. Alegerea unei tehnici depinde în principal de particularitățile patologiei pacientului, iar indicația intervenției se determină în urma comisiei multidisciplinare (Tumor Board).

”În chirurgie și în chirurgia hepatică, cea mai gravă complicație este sângerarea. Riscul acesteia scade după circa 24 de ore de la intervenție. Din păcate, în majoritatea cazurilor această sângerare necesită o intervenție chirurgicală de urgență pentru oprirea sângerării, pentru hemostază.

În chirurgia hepatică complicațiile post-operatorii sunt legate, mai ales de afecțiunile preexistente operației. Ne referim la ciroza hepatică a cărei decompensare produce insuficiență hepatică, o boală fulminantă și care poate duce inclusiv la deces.

Poate fi vorba de decompensarea funcției cardiace la pacienții care au boli de inimă. 

Fistulele biliare post-operatorii și colecțiile sunt complicații care pot apărea la operațiile pe ficat.

Vezi și: Amiloidoza, cancerul foarte greu și complicat: simptome, tratament. Coriu: Nu exista până în 2005! Terapia care a făcut Revoluție în supraviețuire. Înainte dădeam 6 luni pacientului

Toate acestea, pe lângă faptul că trebuie explicate pacientului înainte de intervenție, sunt manageriabile. Nu pun în pericol viața pacientului. 

Acest tip de chirurgie și mai ales intervenția hepatică majoră de exereză largă sau pe ficat bolnav trebuie efectuate în centre cu volum operator mare, cu rezultate în timp, cu echipe rodate. 

Centrele trebuie să pună la dispoziția echipei anestezico-chirurgicale întregul arsenal pentru ca să fie satisfăcute nevoile acestei echipe, mai ales în cazul apariției unor complicații”, a mai precizat sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel