Robotul Nao, ajutor pentru copiii cu autism din România. Ce spun psihologii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Robotul Nao ajută copiii cu autism să interacționeze mai bine în sesiunile de terapie
Robotul Nao ajută copiii cu autism să interacționeze mai bine în sesiunile de terapie

Un roboțel de jumătate de metru, dar care „știe” 22 de limbi, este un ajutor nesperat pentru copiii cu autism care, în primă fază, nu vor să interacționeze direct cu psihologii la sesiunile de terapie. „Este un puternic motivator pentru ei”, arată psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului Terapeutic „Marea Neagră”.

Începând cu luna aprilie, NAO își va desfășura zilnic activitatea alături de copii in cabinetele psihologice ale Centrului de Autism „Marea Neagră", în sesiuni scurte de terapie cu durata de 20 de minute, pe parcursul cărora va pune întrebări și va oferi răspunsuri. Pe lângă rolul de terapeut, Nao știe și o mulțime de alte trucuri pentru a-i face pe copii să-l iubească: știe să danseze, să cânte și chiar să ofere răspunsuri pline de umor copiilor.

„Robotul Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din întreagă lume, a ajuns să lucreze în peste 200 de instituții de învățământ, vorbește 22 de limbi de circulație internațională și a fost prezentat în mai bine de 100 de țări din întreagă lume. Nao a fost folosit în cadrul programului Robot for autism. Rezultatele obținute sunt considerate spectaculoase de către specialiști, deoarece Nao reprezintă un puternic motivator pentru orice copil. Nao nu este o încercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri în acești 14 ani de când este lansat pe piață. În mod normal, copilul evita contactul cu specialistul, indiferent dacă este educator, profesor sau psiholog, dar în relația cu NAO, comunicarea și tot ce ține de interacțiune vine de la sine. Comunicarea reprezintă o recompensă pentru copil", declară psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului Terapeutic „Marea Neagră".

Proiect științific inedit, în parteneriat cu Politehnica București

Centrul Psihologic Marea Neagră și Universitatea Politehnică din București vor continua proiectul științific privind utilizarea în terapia copiilor diagnosticați cu autism a Robotului Nao.

Proiectul pilot urmărește să implementeze un program terapeutic adaptat în limba română, care să permită psihologilor o mai bună comunicare și interacțiune alături de copil, deoarece NAO reprezintă o recompensă pentru copii.

„Începând cu anul 2017, echipa noastră din cadrul Centrului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative (CAMPUS), Universitatea Politehnica din București a inițiat în colaborare cu o clinică de terapie din București un program pilot de terapie cu Nao. În această perioadă am dezvoltat un set de programe de terapie comportamentală cu ajutorul robotului Nao pentru copiii cu tulburări psihice și de neurodezvoltare pe care le-am utilizat cu un grup de copii de la clinică. Obiectivul nostru de cercetare a fost să analizăm eficiența acestei metode terapeutice, iar obiectivul final este de a introduce terapia cu roboți, pe scară largă, în școli speciale, spitale și clinici de terapie. Rezultatele preliminarii ale cercetării au fost prezentate cu ocazia Conferinței Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului, organizată la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia", București, decembrie 2018. Astfel, colaborarea Campus UPB cu Centrul Terapeutic Marea Neagră din Constanța este importantă pentru atingerea obiectivului nostru comun: creșterea accesului la modalități inovative de terapie și a șanselor de integrare socială pentru copiii cu nevoi speciale", a declarat profesor Corneliu Burileanu, Director științific CAMPUS, Universitatea Politehnica din București.

NAO va ajunge în 10 orașe din România

În urma numeroaselor solicitări primite din întreagă țară, Robotul NAO va merge într-un turneu pentru a cunoaște și pentru a interacționa cu câți mai mulți copii. De asemenea, va fi prezent în majoritatea târgurilor și expozițiilor desfășurate pe tema educației. „Robotul NAO reprezintă o realitate în majoritatea instituțiilor de învățământ din întreagă lume, avem convingerea că odată cu dezvoltarea unei aplicații pentru limba română, acesta va deschide un drum și pentru instituțiile de învățământ din România", a explicat psihologul Adrian Gemănaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel