Sarcina, test de efort pentru viață. Gheorghe Peltecu: Această patologie poate fi întâlnită în menopauză sau premenopauză

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
sarcina - FOTO: Freepick
sarcina - FOTO: Freepick

Sarcina poate dezvălui afecțiunile medicale de care vor suferi femeile la menopauză.

Sarcina poate oferi un prognostic despre afecțiunile de care vor suferi femeile în perioada menopauzei. Medicul ginecolog Gheorghe Peltecu a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre noutățile din domeniul obstetricii și a ginecologiei. 

Sarcina, test de efort pentru viață

Dacă în timpul sarcinii o femeie va suferi de hipertensiune sau diabet gestațional este aproape sigur că aceasta se va confrunta cu aceleași afecțiuni și la menopauză. 

”Obstetrica are foarte multe noutăți, pentru că se înrudește cu multe specialități medicale. Voi menționa nouțiunea de sarcină cu risc, care are o conotație cu totul nouă. Au început să apară în obstetrică medici interniști și care sunt integrați pe partea de obstetrică pentru a urmări sarcinile cu risc. 

O serie de afecțiuni medicale întâlnite în timpul sarcinii pot să facă o predicție asupra bolilor pe care o femeie le va dezvolta la menopauză. Dacă o gravidă va dezvolta hipertensiune arterială, așa-zisa hipertensiune gestațională, aproape sigur, ea va face după 45 de ani hipertensiune arterială, chiar dacă după naștere tensiunea va reveni la normal.

O gravidă care va face diabet gestațional va dezvolta, aproape cu siguranță, mai ales dacă va avea două sau trei sarcini, prediabet la menopauză.  O gravidă care face o disfuncție tiroidiană, va face în premenopauză, fie hipertiroidie, fie hipotiroidie, motiv pentru care a apărut o idee foarte nou și care prinde contur.

Sarcina, test de efort pentru viață. Ceea ce relevă sarcina, această patologie poate fi aproape sigur întâlnită în menopauză sau premenopauză, ceea ce dă posibilitatea de a se lua o serie de măsuri de prevenție: controlul dietei, controlul tensiunii arteriale, controlul funcției tiroidiene. Obstetrica se înrudește cu discipline ale medicinei interne”, a explicat Gheorghe Peltecu, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical. 

Vezi și: Înotul și copiii. Mihai Craiu: Chiar dacă nu vor avea performanțele lui David Popovici, ar putea salva alt copil dintr-o situație periculoasă!

Sarcinile multiple cresc riscurile

”Dacă în cazul unei a doua sau a treia sarcini, aceste afecțiuni se manifestă din nou, care sunt riscurile înainte de premenopauză”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu.

”Boala va apărea mai devreme, pentru că sarcina trezește un stres asupra pancreasului și aparatului cardiovascular. Foarte rar se întâmplă ca o femeie să facă hipertensiune gestațională în timpul primei sarcini și să nu facă la a doua. Diabetul are o predicție mult mai bună. Cine face diabet gestațional la prima sarcină, va face și la a doua, într-o formă mult mai accentuată. Va face și la a treia sarcină”, a explicat dr. Gheorghe Petelcu. 

Nașterea pe cale naturală, de preferat

Nașterea pe cale naturală este recomandată de medicii ginecologi. Riscurile sunt mai reduse în cazul nașterii naturale. La nivel național, nașterile prin cezariană sunt într-un procent ridicat. 

”Facem eforturi mari pentru a convinge confrații noștri obstetricieni, dar și femeile, să se gândească să nască vaginal. Nașterea vaginală este cu un risc mult mai mic decât nașterea prin operația de cezariană. În ultimul timp atât la nivel mondial, dar și în practica noastră, la Filantropia ne întâlnim cu o incidență foarte mare a placentelor cu aderență anormală, adică a placentei care se inserează pe fosta cicatrice de cezariană.

Această situație, pune femeia în momentul nașterii, unui risc de hemoragie atât de important încât pot să pună în pericol chiar viața femeii. Se consideră că la nivel mondial, mortalitatea asociată placentei cu aderență anormală este 7%. Este greu de conceput, ca în condițiile medicinei moderne, să înregistrezi o mortalitate maternă de 7% asociată cu placenta acreta.

De aceea suntem extrem de determinați să convingem gravidele să aleagă nașterea vaginală. (...) Cu cât numărul nașterilor prin cezariană crește, riscul de a face o aderență anormală pe cicatricea cezarienei este foarte crescut”, a mai explicat medicul ginecolog. 

Vezi și: Problemele respiratorii, semnale de alarmă. Medic: Aceste lucruri nu pot fi tratate acasă

Bolile, risc asupra fătului

Medicina a avansat în ultimele decenii. Astfel nu mai există contraindicații în rândul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni de a da naștere unui copil. 

”Dacă înainte, un bărbat cu diabet și o femeie cu diabet nu era indicat să se căsătorească, că vor da naștere unui copil cu diabet, astăzi, nu este niciun fel de contraindicație ca o femeie care are diabet gestațional să rămână gravidă. În timpul sarcinii diabetul sarcinii poate fi controlat. Post-natal, există metode de tratament care, corelate cu dieta pot să permită o viață relativ normală, în condițiile respectării tratamentului.

Nici măcar unui bărbat sau femei care sunt infectați cu HIV, nu li se mai recomandă să nu aibă copii. Nici nu este etic să îi descurajezi. Există riscul ca acesta să (copilul -n.r.) aibă virusul, transmisia făcându-se la naștere. O femeie care este HIV pozitivă trebuie să nască prin cezariană, pentru că prin cezariană, riscul de transmitere virală de la mamă la făt este mai mic.

Medicația retrovirală care se administrează în timpul sarcinii, realizează o scădere a copiilor virale la un număr foarte mic, care face puțin probabilă transmisia în timpul sarcinii. Transmisia cea mai importantă este în momentul nașterii, mai ales în cazul nașterii vaginale”, a mai explicat dr. Gheorghe Peltecu.

Vezi și: Oxigenoterapia, când este utilizată. Tratament pentru bolile cronice sau oboseală

Vezi mai multe în VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel