Semne care arată că ai un cheag de sânge. Pericole și prevenție

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge
Sânge

Un cheag de sânge format în sistemul circulator poate duce la probleme grave și chiar la deces, și în general nu dă semne sau simptome puternice decât în ultimă instanță, așa că trebuie să verificați. Important e să urmăriți aceste indicii.

Ce este un cheag de sânge? Înseamnă o mulțime de celule și proteine din sângele tău care s-au coagulat. Un cheag ajută la oprirea sângerării atunci când sunteți rănit. De obicei, se dizolvă pe măsură ce vă vindecați. Dar dacă nu, sau dacă se formează atunci când nu este nevoie de el, poate bloca parțial sau bloca complet un vas de sânge. Ceea ce este foarte periculos.

Ce probleme poate provoca?

Un cheag de sânge poate duce la probleme grave și chiar la deces. Într-o arteră, vă poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dacă a ajuns la creier. Dacă se întâmplă într-o venă, puteți simți durere și zona se umflă. Un cheag format adânc în interiorul corpului tău se numește tromboză venoasă profundă. Dacă un cheag de sânge ajunge la plămâni va provoca o embolie pulmonară. Toate sunt urgențe medicale.

Cunoaște-ți riscul

Puteți face un cheag de sânge dacă vă fracturați un os sau va întindeți rău mușchii. Însă uneori este posibil să nu știi de ce s-a întâmplat sau chiar să nu realizezi că ai unul. Există însă indicii. Riscul de a face cheaguri de sânge sunt mai mari dacă:

- Vă recuperați după o operație sau a trebuit să stați multe ore jos, în timpul unui zbor sau într-un scaun cu rotile;
- Sunteți supraponderal sau obez;
- Aveți diabet sau colesterol ridicat;
- Aveți peste 60 de ani.

Semn: umflarea zonei respective

Când un cheag încetinește sau oprește fluxul de sânge, acesta se poate acumula în vasul respectiv și îl poate umfla. Dacă se întâmplă la nivelul piciorului sau la pulpă, este adesea un semn de tromboză venoasă profundă. Dar, de asemenea, puteți avea un cheag în brațe sau în burtă. Chiar și după dispariția lui, una din trei persoane mai are umflături, uneori și dureri cauzate de deteriorarea vaselor de sânge.

Indiciu: Culoarea pielii

Dacă un cheag înfundă venele în brațe sau picioare, acestea pot părea albăstrui sau roșiatice. De asemenea, pielea poate rămâne decolorată ulterior din cauza deteriorării vaselor de sânge. În caz de embolie pulmonară pielea este palidă, albăstruie și umflată.

Indiciu: durere

Durerea bruscă, intensă în piept ar putea însemna că cheagul s-a rupt și a provocat un embolism pulmonar. Sau ar putea fi un semn că un cheag din artera ta a provocat un atac de cord (infarct). Dacă da, s-ar putea să simțiți și durere în braț, în special pe partea stângă. Un cheag adesea doare acolo unde este localizat, spre exemplu în picior, stomac sau la baza gâtului.

Semn: respirație îngreunată

Dacă brusc aveți respirație îngreunată trebuie să știți că acesta este un simptom grav. Ar putea fi un semn că ai un cheag în plămân sau în inimă. De asemenea, inima ar putea bate mai repede decât normal, veți transpira abundent sau veți leșina.

Locație: Plămâni

Un cheag vă poate da diferite simptome în funcție de locul în care se află. Un embolism pulmonar vă crete pulsul, aveți durere în piept, tuse cu sânge și respirație scurtă și sacadată. Trebuie să ajungeți urgent la spital!

Locație: Inima

Semnele sunt asemănătoare cu cele ale cheagului de sânge în plămâni. Dar dacă este un atac de cord (infarct), s-ar putea să simțiți greață și amețeală, împreună cu dureri în piept. Oricum, sunați la 112 sau ajungeți imediat la un spital. Dar nu conduceți, pentru că vă puneți vouă și celor din jur viața în pericol!

Locație: creier

Presiunea se crește atunci când sângele nu poate curge normal. Uneori, un blocaj sever poate duce la un accident vascular cerebral. Fără oxigenul din sânge, celulele creierului mor în câteva minute. Un cheag de sânge la creier poate provoca dureri de cap, confuzie, convulsii, probleme de vorbire și slăbiciune, uneori pe o singură parte a corpului, arată experții de la WebMD.

Locație: abdomen

Adesea, când un cheag de sânge se formează în abdomen nu sunt deloc simptome. Venele blocate în stomac sau esofag se pot rupe și pot duce la hemoragie internă. Care este o urgență medicală. Puteți tuși sau vomita sânge, iar scaunul dvs. ar putea arăta negru și cu miros neobișnuit de deplăcut.

Locație: rinichi

Numită și tromboză a venei renale, aceste cheaguri cresc de obicei lent și mai ales la adulți. Probabil că nu veți avea simptome decât dacă unul se va desprinde și va ajunge în plămâni. Rar, mai ales la copii, se poate întâmpla rapid și poate provoca greață, febră și vărsături. De asemenea, s-ar putea să aveți sânge la urină și să urinați mai rar.

Dacă bănuiți că aveți un cheag de sânge

Consultați medicul sau mergeți imediat la Urgență. Un cheag poate fi fatal și nu veți ști sigur că îl aveți până când nu veți fi verificat medical! Este posibil ca medicul să vă administreze un medicament care dizolvă cheagurile sau să fie nevoie să îl în dizolve chirurgical.

Sfaturi pentru prevenție

Puteți face câteva lucruri pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge. În primul rând, trebuie să aveți o greutate sănătoasă, să mâncați corect și faceți exerciții fizice. De asemenea:

- Nu stați nemișcat cu orele, mai ales după o călătorie lungă sau o intervenție chirurgicală.
- Dacă sunteți „șoarece de birou", ridicați-vă și mișcați-vă cel puțin 5-10 minute la fiecare două ore. Îndoiți și mișcați picioarele când stați pe scaun.
- Verificați dacă șosetele sau hainele oferă o compresie potrivită, sunt unele speciale care vă pot ajuta sângele să curgă normal.
- Întrebați-vă medicul dacă ar trebui să luați medicamente anticoagulante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel