Alimentele nesănătoase pe care mulți le mănâncă în timpul Postului. Ligia Pop: Stați departe de soia! Ne ferim de una, dar băgăm altceva mai rău în noi!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
postul pastelui foto:freepik@jcomp
postul pastelui foto:freepik@jcomp

Postul poate fi, nu doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și un moment de explorare a alimentației sănătoase și de conectare cu resursele naturale pe care le avem la dispoziție.

Perioada postului este o oportunitate unică de a ne conecta cu alimentația noastră și de a explora alternative sănătoase pentru a ne hrăni corpul și spiritul. Această perioadă tinde să fie asociată cu restricții alimentare, dar este important să înțelegem că postul poate fi mai mult decât o simplă abținere de la anumite alimente. Este un moment de reflecție, de purificare și de îngrijire a corpului nostru.

Vezi și: Fructele deshidratate din magazine, bombă cu ceas. Ligia Pop: Sunt pline de sulfiți și zahăr, altfel ar mucegăi! Mai bine mănânci pătrunjel

În această privință, Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, aduce în discuție câteva aspecte importante despre alimentația din timpul Postului, într-un interviu acordat DC Medical. Subliniind importanța alegerilor alimentare sănătoase și a evitării anumitor ingrediente, Ligia Pop ne îndeamnă să fim atenți la ceea ce punem în farfurie și să ne educăm cu privire la impactul alimentelor asupra sănătății noastre.

Aceasta a subliniat câteva puncte importante despre alimentația din timpul Postului:

Evitarea soiei: Unele studii au indicat că poate dezechilibra hormonii.

Alternative la lactate: Diverse alternative la lactate, precum lapte de migdale, lapte de caju, lapte de ovăz și brânzeturi din nuci sau semințe sunt benefice în această perioadă, cu mențiunea că este important să se citească etichetele pentru a evita aditivii nesănătoși.

Pateul de post: Să se evite pateurile și alte produse procesate cu o durată lungă de viață pe rafturi, să se facă pateul acasă sau să se aleagă opțiuni cu ingrediente mai naturale și mai puține aditivi.

”Stați departe de soia!”

Unul dintre primele aspecte pe care Ligia le subliniază este evitarea consumului de soia. Această recomandare vine pe baza unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii, în perioada 2004-2005, care au sugerat că soia poate duce la dezechilibre hormonale. Într-o epocă în care sănătatea hormonilor este o preocupare crescută, această informație poate fi crucială pentru cei care își doresc să își mențină echilibrul hormonal în mod natural.

O altă temă abordată de Ligia Pop este căutarea de alternative la produsele lactate tradiționale, în timpul Postului. În locul laptelui de vacă și a brânzeturilor obișnuite, ea sugerează variante din nuci sau semințe. Laptele de migdale, laptele de caju și laptele de ovăz sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le promovează. Însă, Ligia Pop atrage atenția asupra importanței citirii etichetelor, deoarece multe produse alternative conțin aditivi nesănătoși, cum ar fi monoglutamatul de sodiu și potențiatorii de arome.

În primul rând, stați departe de soia! Nu se consumă soia. În America, din 2004, 2005 au fost foarte multe studii făcute de oameni (nu de companii farmaceutice) și medici vegani și vegetarieni, care au spus că soia nu este pentru noi, fiindcă dezechilibrează hormonal. 

În privința lactatelor, sunt tot felul de variante din nuci, din semințe: lapte de migdale, lapte de caju, lapte de ovăz, tot felul de variante, plus brânzeturi. Există variante mai curate și în supermarketuri. Sunt o alternativă bună, dar trebuie și acolo să avem grijă și să citim eticheta (de multe ori, eticheta nu este chiar corectă).

Multe au substanțe ascunse, cum ar fi monoglutamatul de sodiu și alți potențiatori de arome, care nu sunt sănătoși. Adică noi ne ferim de ceva, dar, de fapt, băgăm altceva mai rău în noi. Așa că tebuie să avem grijă și să citim ingredientele, când vine vorba de alternative la lactate”, ne-a explicat Ligia Pop, consultant în nutriție.

Vezi și: Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Ligia Pop: Ne strică ficatul și fierea. Trebuie să îl evităm pe cât posibil!

Pateul de post - o opțiune sănătoasă?

În ceea ce privește pateul de post și alte produse similare, Ligia Pop este fermă: să stăm departe de ele. Ea încurajează, în schimb, prepararea pateului acasă sau căutarea variantelor care conțin mai puține E-uri și aditivi artificiali. Acest sfat vine ca o încurajare pentru cei care își doresc să controleze mai bine calitatea alimentelor pe care le consumă și să evite substanțele nocive pentru sănătate.

”Să stăm departe de tot felul de pateuri și lucruri care au o viață lungă pe raft. Să preferăm să ne facem singuri pateul de casă. Pentru oamenii care sunt mereu pe grabă, există și această opțiune, dar sunt tot feluri de variante de pateuri, tot feluri de branduri.

Să le căutăm pe cele care nu conțin așa de multe E-uri, potențiatori de arome. Și pateurile vegetale au acel monoglutamat de sodiu, care nu este tocmai sănătos și afectează memoria, afectează amintirile, e o listă așa de lungă, încât nici nu o pot menționa.

Dar dacă vrem și nu aveți altă opțiune și sunteți pe grabă, atunci căutați  variantele de pateuri fără chimicale, din nou, citiți eticheta”, ne-a mai spus Ligia Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel