Sforăi? Ce trebuie să faci ca să te oprești

Dana Lascu |
Data publicării:
Bărbat tânăr dormind
Bărbat tânăr dormind

Jumătate dintre adulți sforăie din când în când și asta pentru că atunci când dorm țesuturile din gât, relaxate, vibrează în timp ce aerul pe care-l respirăm noaptea trece prin ele. Lucruri precum greutatea, sănătatea și forma gurii pot determina cât de tare sforăi.

Partenerul de viață ți-a spus că sforăi de se cutremură pereții? Sau poate o face el și tu te-ai văzut nevoie să dormi în altă cameră ca să te poți odihni. Ei, bine, jumătate dintre adulți sforăie din când în când și asta pentru că atunci când dorm țesuturile din gât, relaxate, vibrează în timp ce aerul pe care-l respirăm noaptea trece prin ele.

Cum îmi dau seama că sforăi?

Dacă sforăi atât de tare încăt să-ți trezești partenerul, probabil că ți-a spus deja. Dacă nu îl crezi sau dormiți singuri și doriți să aflați dacă sforăiți, lăsați un reportofon deschis noaptea când dormiți. Sunt și aplicații pe smartphone care șpot fi descărcate. Și-o să aflați cu siguranță. Dar care sunt cauzele sforătiului?

Nasul înfundat

Orice vă împiedică să vă respirați prin nas vă poate face să sforați, inclusiv răceala, gripa sau alergiile. Sunt medicamente fîr prescripție care eliberează sinusurile sau soluții nazale, care pot ajuta la deschiderea acelor căi respiratorii, însă discutați cu medicul dumneavoastră ca să nu vă treziți cu probleme și mai grave din cauza acestor tratamente (mai ales dacă luați și alte medicamente).

Dormiți pe spate

Acest lucru vă poate face să sforați sau să sforăiți mai tare. Dormitul pe o parte este mai bun, și culcușitul cu partenerul vă face pe amândoi să dormiți așa, notează experții de la WebMd.com. De asemenea, ați putea încerca să dormiți cu două sau trei perne în jur, astfel încât să nu vă întindeți pe spate.

Forma nasului

Dacă peretele subțire dintre nări nu s-a format bine, o parte poate fi mai mică decât cealaltă - se numește un sept deviat. Acest lucru vă poate face să respirați mai greu și să sforăiți. Același lucru se poate întâmpla dacă nasul a fost rănit într-un accident. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că ceva de genul asta se întâmplă - chirurgii pot rezolva uneori acest defect.

Forma gurii

Dacă partea superioară dintre spre gât a gurii este mică și groasă, poate îngusta căile aeriene și vă face să sforăiți. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul în care bucata mică de țesut care atârnă din palatul moale - uvula sau omușorul - este mai lungă decât de obicei. S-ar putea să te naști cu ea așa, dar starea se poate înrăutăți dacă ești supraponderal. Chirurgia poate uneori să ajute și la corectarea acestei probleme.

Este din cauza medicamentelor?

Medicamentele care va produc somnolență (sedativele), relaxante musculare și unele antidepresive vă pot relaxa limba și mușchii din gât. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sforați și luați oricare dintre aceste medicamente - el poate să vă schimbe medicația.

Apnee de somn

Acesta este un sforăit problematic, pentru că vă oprește respirația în timp ce dormiți. Vă poate face să nu mai respirați și să vă treziți în timpul nopții. Semnele acesteia includ gură uscată, dureri de cap sau dureri de gât dimineața. Apneea în somn este legată de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă, așa că mergeți la medic dacă credeți că ați putea-o avea. El poate recomanda un dispozitiv care să vă ajute să respirați în timpul somnului sau, în unele cazuri, să faceți o intervenție chirurgicală.

Dacă sforăie copilul

Nu este neobișnuit pentru copii să sforăie din când în când, mai ales dacă au o răceală sau o alergie. Dar, în unele cazuri, poate fi un semn al unei infecții la nivelul sinusurilor, gâtului, plămânilor sau căilor respiratorii sau, posibil, apnee de somn. Dacă ați observat că micuțul sforăie tare mai multe nopți, vorbiți cu medicul pediatru despre asta.

Dacă sunteți gravidă

Este posibil ca gravidele să sforăie, deoarece pasajele lor nazale se pot umfla și le e mai greu să respire. Creșterea în greutate în timpul sarcinii poate, de asemenea, împinge diafragma, care ajută la mișcarea aerului în și din plămâni. Dar femeile însărcinate ar trebui să le spună medicilor lor dacă sforăie, deoarece aceasta poate fi legat de alte probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială.

Ce puteți face: Controlați-vă greutatea

Ești mai probabil să sforăi dacă ești supraponderal, mai ales dacă gâtul tău are o circumferință mai mare de mai mult de 40 centimetri. Pierderea câtorva kilograme poate ajuta la menținerea controlului - discutați cu medicul despre un plan care ar fi potrivit pentru dumneavoastră.

Ce puteți face: Tăiați din „porția" de alcool

Ca și unele medicamente, alcoolul vă pot relaxa limba și mușchii gâtului, ceea ce vă poate face să sforăiți. Vă ajută să urmăriți ce și cât de mult beți, în special aproape de culcare și să reduceți la minimum „porția"!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel