Simptomul banal din timpul nopții, semn al demenței. Există o legătură și cu bolile cardiovasculare

Monika Baciu |
Data publicării:
simptomul banal din timpul noptii - FOTO: Freepik@gpointstudio
simptomul banal din timpul noptii - FOTO: Freepik@gpointstudio

Simptomul banal din timpul nopții poate fi semn al demenței. Reprezintă un motiv de îngrijorare.

Simptomul banal din timpul nopții poate semn al demenței, potrivit celor mai recente studii. Femeile care experimentează bufeuri în timpul somnului sunt mai predispuse să dezvolte boala Alzheimer, arată o cercetare recentă.

Menopauza aduce cu sine o serie de simptome neplăcute și inconfortabile. Efectele secundare comune ale menopauzei și perimenopauzei (tranziția către menopauză) includ bufeurile.

Cunoscute sub denumirea de ”bufeuri”, acestea se caracterizează prin senzații bruște de căldură sau frig la nivelul feței, gâtului și pieptului, care pot provoca amețeli.

Deși pot fi neplăcute, sunt considerate o parte normală a menopauzei. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că bufeurile frecvente, în special cele din timpul nopții, ar putea fi un motiv de îngrijorare.

Descoperirile, care urmează să fie prezentate în cadrul unei întâlniri anuale a Societății de Menopauză din această lună, arată că femeile care se confruntă cu bufeuri mai frecvente, mai ales în timpul somnului, au un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.

În cadrul studiului, au fost examinate până la 250 de femei de vârstă mijlocie pentru a depista biomarkeri ai bolii Alzheimer. Scopul studiului a fost de a determina dacă bufeurile evaluate au fost legate de profilurile adverse ale biomarkerilor bolii Alzheimer.

Vezi și: Cele 10 secrete pentru o inimă sănătoasă. 10 trucuri vitale de urmat

Femeile care se confruntă cu bufeurile specifice menopauzei, mai expuse demenței

Bufeurile au fost măsurate obiectiv prin utilizarea monitorizării ambulatorii a conductanței cutanate. Una dintre coordonatoarele studiului, doctorița Rebecca Thurston de la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că femeile care se confruntă cu bufeuri sunt mai predispuse la a dezvolta demență. 

”Printre altele, aceste constatări indică faptul că femeile care se confruntă cu bufeuri frecvente, în special în timpul somnului, ar putea avea motive să se gândească la reducerea riscului de demență cauzată de boala Alzheimer”, a spus Rebecca Thurston, potrivit Express.

Dr. Stephanie Faubion, directorul medical al Societății pentru Menopauză, a adăugat că sunt necesare și alte studii pentru a se constata cum se poate acționa proactiv.

”Având în vedere impactul negativ asupra calității vieții și povara financiară a bolii Alzheimer, este important să aflăm cât mai multe despre cauzele potențiale și semnele de avertizare, astfel încât să putem acționa proactiv înainte de apariția bolii Alzheimer.

Acest studiu subliniază necesitatea unor dialoguri deschise și continue între pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât să se poată analiza cu atenție orice opțiuni de tratament”, a spus dr. Stephanie Faubion.

Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul unei prezentări intitulate ”Simptome Vasomotorii Menopauzale și Biomarkerii Bolii Alzheimer”.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu bei alcool timp de o lună. Cele 4 lucruri care se întâmplă în corpul tău

Bufeurile și problemele cardiace

În cadrul aceleiași întâlniri, o altă echipă va prezenta dovezi despre legătura dintre bufeuri și problemele cardiace. Autoarea principală, Mary Carson, MS, de la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că bufeurile au un efect asupra întregului organism.

”Acesta este primul studiu care examinează bufeurile măsurate fiziologic în legătură cu inflamația și adaugă dovezi la un număr tot mai mare de literatură care sugerează că bufeurile pot indica un risc vascular subiacent și pot identifica femeile care necesită eforturi concentrate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a spus dr. Mary Carson.

Vezi și: Cele două activități care reduc riscul de AVC și infarct. Sunt mai mult decât banale, dar de impact semnificativ pentru sănătate

”Având în vedere că bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru femeile din SUA, studii precum acesta sunt deosebit de valoroase.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să îi întrebe pe pacienți despre experiențele lor cu bufeurile, deoarece acestea nu numai că afectează calitatea vieții lor, ci pot indica și alți factori de risc”, a adăugat dr. Stephanie Faubion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel